România şi Ucraina au semnat un acord privind colaborarea în domeniul transporturilor militare

| 21 apr, 09:30

Premierul Dacian Cioloş s-a întâlnit, joi, la Palatul Victoria, cu preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, în marja reuniunii fiind semnate acordul bilateral privind cooperarea în domeniul transporturilor militare, precum şi Acordul vizând patrularea în comun la frontiera româno-ucraineană.

UPDATE Prim-ministrul Dacian Cioloș s-a întâlnit cu președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, aflat în vizită oficială la București. În marja aceste reuniuni au fost semnate un acord bilateral privind cooperarea în domeniul transporturilor militare și un acord vizând patrularea în comun la frontiera româno-ucraineană.


Cioloș a susținut în timpul dejunului de lucru că noul guvern de la Kiev reprezintă o nouă șansă pentru accelerarea reformelor și stabilizarea Ucrainei. La rândul său, Poroșenko a vorbit despre principalele măsuri ce urmează a fi luate și a mulțumit României pentru sprijinul pe care îl acordă constant.

În cadrul discuțiilor au fost trecute în revistă stadiul actual al relațiilor bilaterale, situația politică și de securitate a Ucrainei, precum și relația acesteia cu Uniunea Europeană. Premierul român a arătat că formarea noului guvern de la Kiev reprezintă o nouă șansă pentru accelerarea reformelor interne și stabilizarea statului vecin. Totodată, premierul Dacian Cioloș l-a asigurat pe președintele Poroșenko de sprijinul României, bilateral și la nivel european, în planul reformelor și al implementării angajamentelor europene.


Președintele Poroșenko a prezentat situația din Ucraina și a dat asigurări privind angajamentul noului guvern de la Kiev de a lua măsurile necesare pentru stabilizarea situației politice și pentru continuarea reformelor. În acest sens, a informat cu privire la principalele măsuri care urmează a fi luate în viitorul imediat și a mulțumit pentru sprijinul constant acordat de România”, se arată într-un comunicat al Guvernului.

 

UPDATE "Securitatea este foarte importantă şi necesită decizii noi, noi abordări şi noi hotărâri. Noi susţinem iniţiativa României de creare a unei flote comune NATO în Marea Neagră şi subliniez că suntem dispuşi să ne alăturăm imediat după ce această iniţiativă va fi aprobată de Alianţă", a afirmat Poroşenko, într-o conferinţă de presă comună cu omologul său român, ţinută la Palatul Cotroceni.

Poroşenko a mai spus că în cadrul discuţiilor cu Iohannis a fost abordat şi subiectul legat de posibilitatea creării unei brigăzi româno-ucraineano-bulgare după modelul celei existente între Polonia, Lituania şi Ucraina.

"În timpul vizitei preşedintelui Bulgariei la Kiev şi astăzi, în cadrul discuţiilor avute, a discutat posibilitatea creării unei brigăzi româno-ucraineano-bulgare după modelul celei existente între Polonia, Lituania şi Ucraina. Avem experienţă pozitivă de implementare a acestui acord şi sunt convins că astfel de paşi vor consolida şi securitatea, şi încrederea în regiune şi în întreaga Europa", a subliniat Poroşenko.

De asemenea, preşedintele ucrainean a spus că România şi Ucraina colaborează în domeniul securităţii în mai multe direcţii.

"Anexarea Crimeii, continuarea prezenţei unităţilor ruseşti în Donbas, încălcarea de către partea rusă a acordului de la Minsk creează pericole pentru sistemul actual de relaţii internaţionale şi drept internaţional. Ucraina şi România nu pot să accepte acest lucru. Ne face plăcere să constatăm că statele noastre au o singură şi principială poziţie. Discuţiile privind anularea sancţiunilor cu privire la Rusia nu pot avea loc până când nu va înceta agresiunea", a mai spus Poroşenko.

Miniştrii Apărării ai Lituaniei, Poloniei şi Ucrainei au semnat în septembrie 2014, în cursul unei ceremonii la Varşovia, un acord privind înfiinţarea unei brigade comune, destinate, în special, susţinerii modernizării armatei ucrainene.

 

 

UPDATE Ceremonia primirii a avut loc pe platoul oficial de la Palatul Cotroceni, unde, după intonarea imnurilor celor două state, preşedintele Ucrainei a dat onorul Regimentului de Gardă şi Protocol.

Cei doi şefi de stat vor susţine o declaraţie de presă comună. Programul lui Petro Poroşenko include şi un prânz cu premierul Dacian Cioloş.

 

Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, efectuează joi o vizită oficială la Bucureşti, ocazie cu care se va întâlni cu preşedintele Klaus Iohannis, cu premierul Dacian Cioloş şi cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea.

Preşedintele Klaus Iohannis se va întâlni, joi, la Palatul Cotroceni, cu omologul său ucrainean. Potrivit agendei preşedintelui Iohannis, cei doi şefi de stat vor susţine o declaraţie de presă comună. 

Programul lui Petro Poroşenko include şi un prânz cu premierul Dacian Cioloş. 

Totodată, la ora 16,00, este programată şi o întâlnire cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea.

Pe 17 martie 2015, Klaus Iohannis a efectuat o vizită oficială la Kiev unde a declarat că sprijină ferm apropierea Ucrainei de Uniunea Europeană. 

Iohannis a anunţat atunci că a convenit cu Poroşenko ca cele două state să acorde o mai bună vizibilitate comunităţilor de români din Ucraina şi celor de ucraineni din România. 

Ultima întrevedere dintre cei doi preşedinţi a avut loc în februarie, în marja Conferinţei Internaţionale de Securitate de la Munchen. Cu acel prilej, Klaus Iohannis a reiterat sprijinul pentru suveranitatea, independenţa şi integritatea teritorială a Ucrainei şi a subliniat importanţa implementării depline a Acordurilor de la Minsk pentru soluţionarea crizei.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ