Preţul petrolului a crescut cu 15%, depăşind 53 de dolari pe baril, după ce OPEC a convenit reducerea producţiei

| 02 dec, 15:23

Preţul global al petrolului a crescut cu 15%, depăşind vineri pragul de 53 de dolari pe baril, după ce Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a decis, miercuri, prima sa reducere a producţiei din ultimii opt ani, transmite Reuters.

Vineri, cotaţia barilului de petrol oscila în jurul valorii de 53,50 de dolari, iar atenţia pieţei se va îndrepta acum spre implementarea şi impactul deciziei OPEC de a-şi reduce producţia pentru prima dată după criza financiară din 2008, urmând ca şi alţi producători din afara OPEC să îşi reducă la rândul lor producţia. 

Miercuri, la Viena, cele 13 state membre ale OPEC au decis să îşi reducă producţia cu aproximativ 4,5% sau 1,2 milioane barili pe zi, până la 32,5 milioane barili pe zi, de la 33,7 milioane barili pe zi în prezent. Potrivit acordului, Arabia Saudită, Irakul, Emiratele Arabe Unite şi Kuweitul îşi vor reduce cel mai mult producţia. 

Săptămâna trecută, analiştii de la Goldman Sachs au estimat că dacă OPEC va reuşi să ajungă la un acord privind reducerea producţiei, preţul la ţiţei ar putea ajunge la 50 de dolari per baril. În schimb, unii analişti, inclusiv cei de la Morgan Stanley şi Macquarie, au avertizat că preţul la petrol va înregistra o corecţie severă dacă OPEC nu va reuşi să ajungă la un acord de limitare a producţiei, fiind posibil să coboare până la 35 de dolari per baril.

loading...

Ştirile orei

STIRIDESPORT.RO
h
Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ