Prezidențiabilii lui Băsescu

| 30 iul, 2013

Nici măcar nu are rost să dezbatem prea mut subiectul celorlalți politicieni pe care Băsescu i-a nominalizat ca fiind pregătiţi să preia frâiele preşedinţiei României pentru simplul fapt că Elena Udrea se află printre aceştia.

Profeţiile lui Băsescu despre viitorul preşedinte şi totodată urmaşul său la şefia Cotroceniului nu puteau să o excludă pe Elena Udrea. În recentul interviu pe care preşedintele l-a acordat cotidianului România Liberă, Traian Băsescu a găsit de cuviinţă să arunce pe piaţă sugestiile sale cu privire la persoanele care ar putea să-i succeadă.

Preşedintele şi-a exprimat regretul asupra faptului că astăzi nu are un discipol. Totuşi, într-o singură frază Traian Băsescu a scuipat o sumedenie de nume ale persoanelor pe care le-a susţinut de-a lungul carierei politice. Primele au fost, fireşte, femeile. Sulfina Barbu, Roberta Anastase, Anca Boagiu, Monica Macovei şi până la Elena Udrea sunt femeile politice care s-au bucurat de ]ncrederea preşedintelui şi de susţinerea lui. Au urmat şi bărbaţii: Emil Boc, Daniel Funeriu, Eugen Tomac, Cristi Preda, Paleologu, Sever Voinescu sunt preferaţii lui Traian Băsescu când vine vorba de politicieni tineri.

Nu trebuie să cădem în capcana acestor enumerări. Bineînţeles că unii sunt mai preferaţi decât alţii, dacă ne putem exprima astfel, şi preşedintele încă o dată ratează o şansă să se debaraseze de Elena Udrea. Să fim puţin atenţi la declaraţia preşedintelui: „Cinstit vorbind, inteligenţi sunt toţi, pregătiţi în profesiile lor sunt toţi, buni politicieni sunt toţi, dar dacă printre ei este cineva foarte puternic, aceea e Elena Udrea, oricât nu v-ar plăcea”.

Febleţea politică a lui Traian Băsescu este Elena Udrea şi, spre deosebire de restul politicienilor enumeraţi de preşedinte, Udrea îi datorează totul lui Băsescu. Este singura femeie politică ce s-a bucurat de sprijinul necondiţionat al lui Băsescu, indiferent de ce luptă politică a dus. Pornind în carieră direct de la Palatul Cotroceni, Elena Udrea a ajuns rapid în topul politicii dâmboviţene şi de fiecare dată când a urcat o etapă a făcută cu susţinerea nemijlocită a preşedintelui.

Dacă privim retrospectiv la momentul alegerilor din primăvara acestui an, din cadrul PDL, pierdute de Elena Udrea în faţa lui Vasile Blaga, vom observa că preşedintele Traian Băsescu a avut o abordare similară cu cea de astăzi la adresa „blondei de la Cotroceni”. Băsescu nu a susţinut-o atât de puternic pe Elena Udrea de la început pentru președinția PDL. Totuşi am observat cu toţii un crescendo în intensitatea declaraţiilor de susţinere ale lui Băsescu, care au culminat evident cu desprinderea sa de Partidul Democrat Liberal.

Acelaşi lucru se întâmplă şi acum. Nume ca Monica Macovei şi Adrian Papahagi nu au nici o relevanţă în cursa de anul viitor pentru Cotroceni. Băsescu o vrea pe Udrea la Cotroceni şi acesta este mesajul pe care l-a lansat duminică în interviul din România Liberă. Nici măcar nu are rost să dezbatem prea mut subiectul celorlalți politicieni pe care Băsescu i-a nominalizat ca fiind pregătiţi să preia frâiele preşedinţiei României pentru simplul fapt că Elena Udrea se află printre aceştia.

Asistăm cel mai probabil la începutul unui lung şir de declaraţii menite să o plaseze pe Udrea într-o lumină favorabilă în faţa electoratului pro Băsescu. Preşedintele se află acum într-o campanie electorală care are mai multe scopuri bine definite. În primul rând restabilirea cotei de încredere care scăzuse anul trecut periculos de mult pentru preşedinte, astfel încât 7,4 milioane de români i-au spus „pa” la referendumul de suspendare. În cel de-al doilea rând, preşedintele urmăreşte popularizarea Mişcării Populare, de unde şi referirile foarte frumoase la adresa lui Tomac şi Papahagi. Şi nu în ultimul rând preşedintele se pare că doreşte să se implice, încă de pe acum, în cursa pentru prezidenţialele de anul viitor. Cel mai uşor mod de a face acest lucru este să o împingă pe Elena Udrea în faţă.

Susţinerea necondiţionată pe care Băsescu i-a acordat-o lui Udrea l-a pus pe acesta, nu de puţine ori, în situaţii dificile. Cu toate acestea preşedintele nu se lasă şi mai are puţin şi o nominalizează el însuşi pe Udrea drept candidatul Mişcării Populare la preşedinţie.

Tag-uri:
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
30 iul, 2013
chitibusar
mai baieti,dar trebuie sa va fie foame rau....
luati un oscior de aici,de la mine,imi plac infometatii...
sunt opera guvernului....
cu simpatie,Ghita

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ