PRIMA RECTIFICARE BUGETARĂ din acest an. Cei mai mulţi bani merg la Muncă, Interne, Educaţie şi Sănătate

| 29 iul, 13:32

Prima rectificare din acest an a bugetelor de stat şi asigurărilor sociale propusă de Ministerul Finanţelor Publice (MFP) prevede majorarea per sold a veniturilor bugetului general consolidat cu 2,92 miliarde de lei şi a cheltuielilor bugetului general consolidate tot cu aceeaşi sumă, domeniile care beneficiază de cei mai mulţi bani fiind Munca, Finanţele, Internele, Educaţia şi Sănătatea.

'Proiectul postat pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice vizează menţinerea deficitului bugetar pe anul 2016 la nivelul de 2,8% din PIB, în termeni cash, şi de 2,95% din PIB, potrivit metodologiei ESA. Documentul asigură fondurile suplimentare pentru domeniile sănătăţii şi învăţământului, sumele necesare pentru aplicarea măsurilor legislative adoptate în cursul anului curent şi fondurile pentru continuarea proiectelor de investiţii fezabile, fiind asigurate sume la nivelul necesarului de lucrări ce se pot efectua până la finele anului', se menţionează într-un comunicat al MFP, transmis, vineri, AGERPRES.

Potrivit sursei citate, prin propunerea de rectificare elaborată, s-au asigurat, în principal, domenii, precum: Sănătate (+568,6 milioane de lei), din care la Ministerul Sănătăţii un plus de 297,6 milioane de lei, iar la Casa de Naţională de Asigurări de Sănătate un plus de 271 milioane lei, pentru asigurarea sumelor necesare plăţii salariilor majorate conform OUG nr. 20/2016 şi destinate personalului medico-sanitar, precum şi pentru lucrări de reabilitare la maternităţi, investiţii la serviciile de ambulanţă şi UPU/CPU, dotare medicamente şi materiale sanitare din cabinetele de medicină generală şi dentară din unităţile de învăţământ. 

De asemenea, alte 1,01 miliarde de lei merg către domeniul Învăţământ, pentru diferenţe salariale prevăzute de Legea nr. 85/2016 pentru personalul didactic din învăţământul preuniversitar şi universitar şi sume necesare acoperirii majorărilor salariale aprobate prin OUG nr. 20/2016. 

Suma de 2,80 miliarde de lei este destinată în plus pentru asistenţă socială, din care 1,40 miliarde de lei pentru asigurarea fondurilor necesare plăţii integrale a drepturilor de asistenţă socială (indemnizaţii pentru creştere copil, ajutoare sociale, alocaţii de stat pentru copii, indemnizaţii pentru persoanele cu handicap), iar 1,42 miliarde de lei pentru subvenţia de echilibrare pentru bugetul asigurărilor sociale de stat. 

Totodată, 405,3 milioane de lei sunt alocaţi agriculturii, ca subvenţii pentru plata deconturilor la motorină în trimestrele II şi III din acest an, precum şi pentru acordarea ajutoarelor de minimis în sectorul zootehnic. MFP precizează că suma s-a asigurat prin redistribuire din bugetul Ministerului Agriculturii. 

În ceea ce priveşte domeniul Culturii, ministerul de resort propune un plus de 22,5 milioane de lei, în vederea achiziţionării operei de artă "Cuminţenia Pământului". Cuantumul este echivalent celor 5 milioane de euro pe care Guvernul i-a alocat din totalul de 11 milioane de euro. 

Pentru bugetele locale au fost alocate, prin sume, 655 milioane de lei pentru: cheltuieli de personal din învăţământul preuniversitar (597,9 milioane de lei diferenţe salariale conform Legii 85/2016 şi titluri executorii), Programul "Fructe în şcoli' (20,9 milioane de lei), cămine de bătrâni (5,4 milioane de lei) şi contribuţii la salarizarea personalului neclerical (30,8 milioane de lei), majorare necesară ca urmare a creşterii salariului minim de la 1.050 de lei la 1.250 de lei. 

MFP menţionează că în proiectul de buget rectificat au fost incluse circa 2,3 miliarde de lei pentru aplicarea măsurilor legislative adoptate de Parlament, şi anume: majorarea salariilor personalului din autorităţile publice la nivelul serviciilor parlamentare, aprobarea suplimentărilor de cheltuieli cu asistenţă socială generate de creşterea numărului de beneficiari de ajutor social prin excluderea alocaţiei de stat pentru copii din veniturile familiei la stabilirea ajutorului social (VMG), majorarea indemnizaţiei acordate adultului cu handicap vizual grav, prin majorarea cu 25% a salariului net al asistentului social debutant cu studii medii din unităţile de asistenţă socială din sectorul bugetar, altele decât cele cu paturi, şi majorarea numărului de persoane încadrate în diverse tipuri de handicap. 

În acelaşi timp, se mai au în vedere: majorarea şi modificarea modalităţii de stabilire a indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului şi stimulentul de inserţie, pensiile de serviciu pentru grefieri, personal aeronautic, funcţionari publici parlamentari, auditori ai Curţii de Conturi, Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare şi Legea 85/2016 prin care personalul didactic beneficiază de plata diferenţelor salariale pentru octombrie 2008 - 13 mai 2011 fără a fi obţinut aceste drepturi prin hotărâri judecătoreşti. Impactul bugetar este de 888,5 milioane de lei. 

Conform MFP, ministerele/autorităţile care primesc sume suplimentare la rectificare sunt: Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice (+2,80 miliarde lei), Ministerul Finanţelor Publice (acţiuni generale +613,6 milioane lei), Ministerul Afacerilor Interne (+367,9 milioane lei), Ministerul Sănătăţii (+297,6 milioane lei), Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice (+265 milioane lei), Autoritatea Electorală Permanentă (+55 milioane lei), Serviciul Român de Informaţii (+37,7 milioane lei), Ministerul Afacerilor Externe (+35,1 milioane lei) şi Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (+25 milioane lei). 

Pe de altă parte, sumele reduse din economiile ministerelor sunt, în principal, următoarele: Ministerul Transporturilor (-383 milioane lei), Ministerul Culturii (-194 milioane lei), Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (-168,4 milioane lei), Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (-130,8 milioane lei) şi Ministerul Finanţelor Publice (-47,9 milioane lei). 

MFP precizează că proiectul de rectificare a fost realizat în urma discuţiilor purtate cu reprezentanţii ordonatorilor principali de credite ai bugetului de stat şi bugetelor asigurărilor sociale.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ