Prima ţară care legalizează comerţul cu marijuana

| 11 dec, 2013

Uruguayul a devenit, marţi seară, prima ţară care legalizează comerţul cu marijuana, după ce Senatul de la Montevideo a adoptat o lege care le permite uruguayenilor să cultive, să cumpere şi să fumeze marijuana, transmit Reuters şi AFP.

Senatorii au votat în favoarea proiectului de lege susţinut de guvern, un experiment social care va fi atent urmărit de alte ţări în care au loc dezbateri intense privitoare la legalizarea drogurilor.

După 12 ore de dezbateri, legea a fost aprobată cu 16 voturi din 29, graţie sufragiilor senatorilor membri ai Frontului Larg (FA, la guvernare), după ce deputaţii şi-au dat deja votul favorabil în luna iulie. 

Legea prevede trei modalităţi de acces la produs: cultivarea pentru autoconsum, cluburi ale consumatorilor şi comercializarea în farmacii, sub control public (cel mult 40 de grame pe lună). Orice formă de publicitate va fi interzisă, iar cultivatorii sau consumatorii - obligatoriu majori - vor trebui să se înscrie într-un registru naţional.

Ideea acestei premiere mondiale a fost lansată în urmă cu un an şi jumătate de către preşedintele Jose Mujica, fost luptător de gherilă torturat în timpul dictaturii (1973-1985), ales în 2009. Deja, în timpul mandatului său au fost votate legi importante cu caracter social, precum întreruperea voluntară a sarcinii sau căsătoria între homosexuali.

Prin această lege, obiectivul lui Mujica este să-i lipsească pe traficanţii de droguri de o importantă sursă de venit. Guvernul a anunţat că în eventualitatea aprobării legii, decretele de punere în aplicare vor fi gata în aprilie 2014. 

Lupta împotriva traficului cu droguri costă anual această ţară în jur de 60 de milioane de euro.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ