Care sunt incidentele înregistrate în secţiile de votare

| 11 dec, 11:17

Mai multe incidente au fost înregistrate de la deschiderea urnelor, în mai multe secţii de vot din ţară, ştampilele fiind pierdute sau arse la secţii din Bihor, Buzău sau Hunedoara, au precizat pentru MEDIAFAX surse din cadrul birourilor electorale judeţene.

UPDATE. Două ștampile cu mențiunea 'VOTAT' au fost scăpate de doi alegători în urnele cu buletinele de vot din secțiile de votare 78 și 87 din municipiul Galați, a anunțat duminică locțiitorul președintelui Biroului Electoral Județean Galați, Răzvan Dicu. Potrivit acestuia, procesul electoral în cele două secții de votare va continua folosindu-se cele patru ștampile rămase în fiecare secție, urmând ca cele două ștampile scăpate să fie recuperate odată cu desigilarea urnelor, după ora 21.00 când se încheie votarea și începe operațiunea de numărare a voturilor.

 

UPDATE Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, comisar șef de poliție Monica Dajbog, a susținut duminică, 11 decembrie a.c., ora 15.30, la sediul MAI, o declarație de presă cu privire la misiunile structurilor MAI în contextul alegerilor parlamentare.

Redăm, în continuare, declarația purtătorului de cuvânt:

” Doamnelor și domnilor, de la începerea votării și până la această oră, nu au fost înregistrate situații deosebite în planul asigurării ordinii publice.

 

În întreaga țară, au fost semnalate 99 de situații de posibile fapte ilegale care au legătură cu procesul electoral și care sunt în competența de soluționare a Ministerului Afacerilor Interne.

 

Până la acest moment, au fost constatate 11 contravenții și sunt în verificare 17 posibile infracțiuni pentru care sunt cercetate 16 persoane.

 

Cele mai multe sesizări fac referire la coruperea alegătorilor, fraudă la vot, continuarea propagandei electorale și sfătuirea alegătorilor cum să voteze.

 

Angajații Ministerului Afacerilor Interne efectuează verificări cu privire la fiecare semnalare de încălcare a legislației privitoare la alegeri. Până la această oră, peste 35 % dintre sesizări nu s-au confirmat.

 

În ceea ce privește, situațiile înregistrate de la precedenta declarație de presă și până acum, menționez:

 

În jurul orei 13.30, în apropierea secției de votare din localitatea Valea Plopilor, județul Giurgiu, s-a produs un accident rutier soldat cu două victime, una dintre ele fiind președintele secției de votare. Cele două persoane rănite au fost transportate la spital pentru a primi îngrijiri de specialitate. Conducătorul auto al autoturismului implicat în accident a refuzat să fie transportat la spital. Polițiști cercetează în acest moment circumstanțele producerii accidentului.

Procesul electoral a fost întrerupt pentru puțin timp.

 

Polițiștii din cadrul IPJ Dâmbovița au întocmit dosar penal pentru coruperea alegătorilor după ce reprezentanții unui partid politic au sesizat faptul  că membrii unei alte formațiuni politice oferă bani persoanelor cu posibilități materiale reduse din două localități pentru a le convinge să iasă la vot.

 

Polițiștii din cadrul IPJ Iași au fost sesizați cu privire la faptul că la volanul unui autoturism care se deplasează pe DN 24 se află un conducător auto aflat sub influența băuturilor alcoolice. Polițiștii au oprit autoturismul, iar în urma testării șoferului cu aparatul etilotest a rezultat o valoare de 0,54 miligrame pe litru alcool pur în aerul expirat. De asemenea, la controlul documentelor, au constatat că persoana respectivă este vicepreședintele unei secții de votare din județ. Drept urmare, Biroul Electoral Județean a decis înlocuirea acesteia.

 

Polițiști din localitatea Drăgășani, aflați în patrulare, au depistat un cetățean care folosea o autoutilitară pe care erau lipite mai multe afișe ale unui partid. Proprietarul mașinii a fost identificat și sancționat contravențional pentru continuarea propagandei electorale. De asemenea, în localitatea Florești din județul Cluj, poliția a fost sesizată cu privire la faptul că o mașină parcată în fața unei secții de vot are pe geam un afiș al unei formațiuni politice. Conducătorul autoturismului a fost identificat de polițiști care vor lua măsurile legale ce se impun.

 

La numărul unic de urgență 112 s-a primit o sesizare referitoare la faptul că într-o secție de vot din Constanța urna mobilă și una dintre urnele fixe nu sunt sigilate corespunzător. A fost anunțat Biroul Electoral Județean care a dispus verificarea faptelor sesizate.

 

În județul Teleorman, polițiștii au întocmit un dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de lovire sau alte violențe după ce a avut loc o altercație între președintele unei secții de votare și un cetățean cu domiciliul în București care dorea să voteze în respectiva secție deși nu avea dreptul. În altercație a intervenit și fiul președintelui secției de votare. Conflictul reclamat a avut loc în fața secției.

 

Tot în Teleorman se efectuează cercetări în cazul sesizării primite de la reprezentanții unui partid politic referitoare la faptul că în localitatea Bogdana alegătorii sunt duși la secțiile de votare cu mai multe mașini.

 

Vă reamintesc că pentru a veni în sprijinul cetățenilor care nu dețin documente de identitate valabile, serviciile publice comunitare pentru evidența persoanelor au program cu publicul astăzi, până la ora 21.00, respectiv ora 20.00,.

 

Până la această oră au fost emise aproape 10.000  de acte de identitate.

 

Menționez, că din cele 495 de persoane aflate în centrele de reținere și arest preventiv ale Poliției Române, care au formulat cereri pentru a-și exercita dreptul de vot, prin intermediul urnei speciale, până la această oră au votat 420 de persoane.

 

Efectivele Ministerului Afacerilor Interne rămân în continuare la datorie pentru a verifica punctual toate sesizările privind încălcarea legii pentru a stabili cu certitudine existența sau nu a aspectelor semnalate. De fiecare dată când va fi cazul, vor fi luate măsurile prevăzute de lege.

 

UPDATE. Birou Electoral Județean Alba, a admis o plângere formulată de PSD Alba, în care semnalau faptul că PNL a făcut propagandă electorală și sâmbătă, potrivit Mediafax.

"PSD Alba a depus, sâmbătă, plângeri la Biroul Electoral Judetean Alba și la Inspectoratul Județean de Poliție Alba privind continuarea campaniei electorale de către PNL prin trei dintre liderii locali. Astfel PNL sau lideri PNL (Florin Roman, Ion Dumitrel, Mircea Hava) au distribuit pe rețele de socializare mesaje sponsorizate de îndemn la vot sau îndemnuri directe la vot. Aceste fapte sunt interzise de legea electorală si constituie contravenție", arată PSD Alba într-un comunicat de presă.

BEJ Alba a admis sesizarea făcută de PSD Alba și a dispus PNL Alba retragerea postărilor sponsorizate de pe Facebook care îndeamnă la votarea candidaților liberali din Alba. Decizia BEJ Alba are drept de contestație în 48 de ore, iar aceasta se depune la Biroul Electoral Central.

Totodată, PSD Alba a sesizat în scris IPJ Alba, acuzând că în municipiul Blaj au fost împărțite după terminarea campaniei electorale biletele de hârtie inscripționate cu sigla PNL și ștampila "votat".

 

 

UPDATE Poliţiştii au fost sesizaţi duminică după-amiază cu privire la faptul că o urnă de la secţia de votare nr. 203 din municipiul Constanţa nu are sigiliile de securitate pe capac.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Biroului Electoral de Circumscripţie, George Marius Cojocaru, în urma sesizării formulată în legătură cu lipsa sigiliilor la urna de votare din Secţia 203, un echipaj de poliţie a descins la faţa locului pentru verificări, iar procesul electoral a fost suspendat timp de o oră.

Verificările au relevat faptul că sâmbătă seara, preşedintele secţiei de votare a dispus depozitarea tuturor buletinelor de vot în urna respectivă şi sigilarea urnei, iar duminică dimineaţă, după inventarierea buletinelor de vot şi distribuirea acestora, odată cu deschiderea secţiei de votare, membrii secţiei au uitat să o resigileze.

Referitor la incident, preşedintele Secţiei de votare 203, Daniela Plohod, a declarat că nu sunt suspiciuni legate de intenţia de fraudare a votului.

"Îmi pare rău pentru incidentul creat. Poliţiştii au venit şi şi-au făcut treaba. Ne-au luat datele, au încheiat un proces-verbal. Urna a fost sigilată, nu mai există nicio problemă acum. În urnă la momentul sesizării se aflau aproximativ 335 de voturi. De la BEJ ni s-a transmis să resigilăm urna şi să continuăm procesul de votare", a declarat reprezentanta secţiei de votare.

 

UPDATE Partidul Social Democrat anunta ca a primit mai multe informatii din tara potrivit carora emisia posturilor de televiziune catre abonatii RCS&RDS se transmite cu intermitente, in zi de alegeri si cere patronatului si managementul companiei de cablu tv RCS&RDS sa identifice si sa gaseasca solutii pentru a remedia aceste probleme.


"Am primit mai multe informatii din tara potrivit carora emisia posturilor de televiziune catre abonatii RCS&RDS se transmite cu intermitente, intr-o zi atat de importanta pentru Romania, cand se desfasoara alegerile parlamentare in urma carora se va decide democratic noua formula guvernamentala", informeaza PSD printr-un comunicat de presa.

"Facem apel la patronatul si managementul companiei de cablu tv RCS&RDS de a identifica si gasi solutii pentru remedierea rapida a deficientelor care au aparut in transmisia emisiei televiziunilor de stiri si generaliste", spune PSD, adaugand ca "romanii trebuie sa aiba acces neingradit la informatii, in orice oras sau comuna ar locui si indiferent la ce companie de cablu sunt abonati", libertarea presei fiind garantata de Constitutie.

UPDATE Incidente până la ora 12.00:

 

- Poliţiştii bucureşteni au fost sesizaţi cu privire la faptul că o persoană s-a prezentat la o secţie de votare şi a încercat să voteze fără a avea acest drept.

- Poliţiştii din Timiş efectuzează cercetări după ce o femeie a încercat să voteze cu o carte de identitate anulată. Deţine aasupra ei alte două cărţi de identitate, una valabilă şi una anulată.

- În judeţul Iaşi, preşedintele unei secţii de votare a sesizat faptul că o femeie, membru al comisie de vot, a încercat să voteze şi pentru soţul ei care nu era prezent.Biroul electoral a sesizat IPJ Iaşi, care a demarat cercetările.

- Preşedintele unei secţii de vot din Bucureşti a sesizat Poliţia după ce a constatat lipsa unui buletin de vot în momentul desigilării sacilor cu buletine de vot.

- Tot în Bucureşti, o persoană a primit două buletine de vot pentru Camera Deputaţilor şi unul pentru Senat. Cetăţeanul a introdus în urnă toate cele 3 buletine de vot.

 

 

UPDATE. Reprezentantului PSD dintr-o secție de votare din municipiului Câmpina i s-a făcut rău, acesta fiind transportat la spital pentru îngrijiri medicale, iar un operator dintr-o secție din Ploiești s-a accidentat după ce scaunul pe care stătea s-a rupt, acesta având, de asemenea, nevoie de îngrijiri din partea medicilor.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Biroului Electoral Județean Prahova, Cătălin Nițu, reprezentantului PSD din secția 177 din Câmpina i s-a făcut rău, acesta fiind transportat la Camera de Primiri Urgențe a Spitalului Câmpina.

Șeful Serviciului Județean de Ambulanță Prahova, Daniel Nicolae, a declarat că persoana în cauză este un bărbat de 47 de ani care a suferit un puseu de tensiune.

De asemenea, o femeie de 35 care activa ca operator de calculator în secția 91 din Ploiești s-a accidentat, având nevoie de îngrijiri medicale, după ce scaunul pe care stătea s-a rupt, a mai precizat Nițu.

Potrivit lui Daniel Nicolae, femeia a suferit un traumatism la un deget și a fost dusă la spital.

 

----

În comuna Almaşu Mic, din judeţul Bihor, una dintre ştampile nu a fost găsită la începutul scrutinului, fiind a fost înlocuită, o ipoteză fiind că a fost aruncată în foc, susţin surse din cadrul Biroului Electora Judeţean (BEJ). Aceleaşi surse susţin că la Secţia 31 din Deva una din ştampile a fost aruncată între hârtii, fiind înlocuită.

În niciunul dintre cazuri nu a fost afectat procesul electoral.

În localitatea Poşta Câlnău din judeţul Buzău, la una dintre secţii, ştambila a ajuns în foc. Incidentul s-a petrecut după deschiderea urnelor astfel că votul a fost suspendat până a fost adusă o altă ştampilă, susţin surse BEJ.

 

O femeie din localitatea ieşeană Voineşti, membră în comisia unei secţii de votare din localitate, a votat şi pentru soţul ei, Biroul Electoral Judeţean sesizând Poliţia Judeţului Iaşi pentru vot multiplu.

Aceasta a spus că a procedat așa pentru că soţul ei nu se poate deplasa, scrie news.ro

Potrivit reprezentanţilor BEJ Iaşi, sesizarea a fost trimisă către Poliţia Judeţului Iaşi, care va face cercetări pentru vot multiplu.

Totodată,  ştampilă de vot a dispărut de la o secţie de votare din Ploieşti, incidentul fiind anunţat la Biroul Electoral Judeţean şi la Poliţie care a deschis o anchetă. Procesul electoral nu a fost afectat.

Tag-uri: incidente
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ