Primul an de guvernare USL: 12 zone cheie unde au început schimbări importante

| 07 mai, 2013

România va avea anul acesta una dintre cele mai ridicate rate de creştere economică din Uniunea Europeană, după cele din statele baltice,se arată bilanţul "Primul an de guvernare USL", care prezintă date despre schimbările produse în 12 zone-cheie. România are un Guvern stabil, solid, care nu se află în bătaia valurilor aduse de o situaţie politică sau alta, subliniază copreşedintele USL, Victor Ponta.

La un an de la instalarea la guvernare, liderii USL au prezentat bilanţul "Primul an de guvernare USL", care prezintă date despre schimbările produse în 12 zone-cheie.

Copreşedintele USL, Victor Ponta, a enumerat o serie de obiective prioritare ale Guvernului şi a subliniat că USL s-a ţinut de cuvânt în privinţa promisiunilor făcute în campania electorală referitoare în principal la salarii, pensii.

Printre priorităţile Cabinetului Ponta se află energia, agricultura, dar şi infrastructura, premierul anunţând în context întărirea autorităţii celor care veghează pe drumurile publice în condiţiile în care în ultima perioadă a avut loc un număr inacceptabil de mare de accidente rutiere.

"Nu este acum sau aici momentul să facem vreun bilanţ după un an de guvernare. Motivul este că nu ne-am propus să guvernăm doar un an. Bilanţul se face doar atunci când se încheie un mandat", a declarat premierul Ponta, la sediul USL.

Potrivit acestuia, Guvernul are o stabilitate politică incontestabilă, dar şi o legitimitate pe care n-a avut-o niciodată Guvernul Boc, legitimitate dată de votul românilor din 9 decembrie.

Cifrele din bilanţul USL

România va avea în anul 2013 una dintre cele mai ridicate rate de creştere economică din Uniunea Europeană, după cele din statele baltice.  De asemenea, stabilitatea macroeconomică a constituit principalul obiectiv al anilor 2012-2013 iar cel pentru 2014-2016 este relansarea economică.

Totodată, numărul de salariaţi în economie a crescut cu 70.000 în perioada aprilie 2012 - februarie 2013. Şomajul a înregistrat o scădere accentuată - în luna februarie 2013 a scăzut la 6,7%. România are o rată a şomajului de două ori mai mică decât ţările din zona euro, precizează documentul.

În ceea ce priveşte moneda naţională, se afirmă că "leul prinde putere - Cursul BNR a coborât la cel mai redus nivel de un an şi patru luni". Întărirea leului se bazează pe intrările de capital străin în ţară, investitorii fiind atraşi de dobânzile bune şi de stabilitatea macroeconomică generală.

"România este stabilă din punct de vedere macroeconomic. Probabilitatea de default a României este mai mică decât cea a Spaniei, Sloveniei, Portugaliei, Italiei şi Ungariei", se mai arată în document.

Limita de deficit mai mică de 3%, asumată la nivel european, este respectată. Deficitul bugetar înregistrat în primele trei luni ale lui 2013 a fost de 4,1 miliarde de lei, mai mic decât valoarea prognozată de 4,3 miliarde de lei.

TVA redus la pâine

De la 1 iulie, se anunţă în document că TVA-ul va fi redus la pâine, la 9%,  pentru a stimula acest sector şi pentru a reduce evaziunea fiscala.

Investiţii private notabile

- Daimler AG - investitie de 300 milioane euro si crearea a 400 de locuri de munca,

- Cea mai importantă investiţie a anului 2013 va fi în explorările energetice din offshore - Exxon, OMV si Romgaz, investiţie de cca. 1 miliard de dolari,

- Austriecii de la Holzindustrie Schweighofer promit o investitie de 150 milioane euro intr-o fabrica de cherestea, in Covasna,

- OMV Petrom investeşte 200 de milioane de euro pentru redezvoltarea zăcământului matur Suplacu de Barcau şi de 300 de milioane euro în noi sonde, pentru independenţa energetică a României,

- Promocion Inversolar 65 (Spania) - investiţie de 100 de milioane de euro în judeţul Arad.

 

 

 

 

Tag-uri:
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ