Pro şi contra examenului de admitere la facultate

| 13 iul, 2013

Scandalul din jurul Bacalaureatului, ediţia 2012-2013, a readus în atenţie problema organizării examenului de admitere la facultate. Explicaţia este simplă, dar şi simplistă. În condiţiile în care media de la Bacalaureat este criteriul decisiv pentru admiterea la facultate, presiunea devine foarte mare, deci şi tentaţia pentru fraudare creşte.

Pe de altă parte, argumentul este şubred atâta vreme cât se înţelege că prin introducerea admiterii în învăţământul superior, Bacalaureatul ar deveni un examen formal. Adică o situaţie foarte problematică din punctul de vedere al nevoii de certificare a competenţei tinerei generaţii.

Avantajul principal al reintroducerii examenului de admitere la facultate este legat de o selecţie meritocratică a viitorilor absolvenţi. În condiţiile în care există diferenţe între judeţe, între localităţi şi între licee cu privire la modul de organizare şi supraveghere a Bacalaureatului, există suspiciunea că notele nu reflectă întotdeauna diferenţa reală dintre elevii buni şi cei mai slab pregătiţi. Ceea ce înseamnă că elevii mai slabi, pot lua locul la facultate al elevilor mai buni.

Unii specialişti argumentează că introducerea examenului de admitere va scădea presiunea asupra Bacalaureatului, ceea ce ar putea face pe elevi să se concentreze pe materiile care le asigură un loc la facultate, determinând implicit o pregătire mai specializată.

Pe de altă parte, introducerea examenului de admitere comportă şi ea câteva dezavantaje. În primul rând, nimeni nu garantează că fraudele care au loc la BAC nu se pot repeta şi în cazul examenului de admitere la facultate. În al doilea rând, universităţile riscă să selecteze studenţi foarte buni la una două materii de admitere, dar mediocrii la orice altă disciplină. Adică studenţi cu competenţe reduse care vor face faţă cu greu sau chiar deloc unui program educaţional superior.

Interesul României este de a avea în viitor o resursă umană bine pregătită. Adică oameni apţi de muncă, foarte calificaţi şi capabili să îndeplinească sarcini diverse. Asta înseamnă elevi de şcoală primară care încep să deprindă competenţe, elevi de gimnaziu care îşi consolidează şi diversifică aceste competenţe, elevi de liceu care sunt preocupaţi să obţină rezultate bune la învăţătură în toţi anii şi care mai au presiunea unui examen de Bacalaureat necesar pentru certificarea a ceea ce au acumulat.

Examenul de admitere la facultate ar trebui să producă doar o departajare între cei care au competenţele mai potrivite pentru profilul facultăţii, în baza examinării la discipline apropiate domeniului de studiu. Din acest punct de vedere, introducerea examenului de admitere este necesară, dar criteriile de admitere a tinerilor în învăţământul superior ar trebui să fie o combinată între media generală din cei patru ani de studiu, media generală la examenul de Bacalaureat şi media la examenul de admitere.

Astfel, universităţile vor avea studenţi mai bine pregătiţi. Toate, evident respectând câteva condiţii. Notele din liceu să nu fie umflate cu pompa, rezultatele de la Bacalaureat să fie cinstite, iar examenul de admitere la facultate să fie foarte riguros.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
13 iul, 2013
Cami
Asa oricand s-ar putea produce fraude, nu numai la un examen. Ideea e ca prin examen se departajeaza elevii buni, viitori studenti de cei slabi, lucru care nu se putea face doar prin intrarea pe baza de dosar cu notele subiective de la liceu. Plus ca la unele licee elevii iau note mari mai usor, iar la altele (mai grele) iau note mari mai greu.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ