Procurorul Emilian Eva primeşte înapoi o parte din tablourile ridicate de DNA

| 06 oct, 17:13

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis marţi ca procurorul Emilian Eva să primească înapoi o parte din tablourile ridicate de Direcţia Naţională Anticorupţie, în dosarul în care a fost trimis în judecată pentru efectuarea de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia, transmite Agerpres.

Astfel, instanţa a decis ridicarea sechestrului pe o parte din cele 126 de tablouri indisponibilizate de DNA şi care sunt enumerate în declaraţiile de avere completate de Emilian Eva pentru anii 2014 - 2015: autor indescifrabil - 1.000 ron; autor indescifrabil - 1.000; V. Popescu - 1.000 USD; C. Ressu - 1.000 euro; S. Ziffer - 800 euro; D. Ghiaţă - 800 euro; A Bălţatu (acuarelă) - 800 ron; C. Baba (cărbune) 2 bucăţi - 2.000 ron; R. Postolache (acuarele) 3 bucăţi - 1.200 ron; E. Tomaziu - 500 ron; R. Darînga 2 bucăţi - 1.500 ron; A. Cristescu 2 bucăţi - 600 euro; A. N. (acuarelă) - 150 ron; T. Erno - 2.000 euro; T. Erno - 2.000 euro; M. Teişanu - 1.000 euro; R. Negely - 500 euro; R. Negely (cărbune) - 300 euro; A. Negoşaru - 800 ron; autor indescifrabil, 2 bucăţi - 1.200 ron; autor indescifrabil - 800 ron; autor indescifrabil - 800 ron.

Judecătorii au dispus ca aceste tablouri să îi fie restituite lui Emilian Eva, acesta având obligaţia de a le păstra până la pronunţarea unei decizii definitive în acest dosar. 

Procurorul Emilian Eva de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Iaşi a fost trimis în judecată la sfârşitul lunii septembrie 2015, în stare de arest preventiv, pentru luare de mită, spălare de bani, efectuarea de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia în scopul obţinerii pentru sine de bani, bunuri, ori alte foloase necuvenite şi fals în declaraţii. 

El a devenit cunoscut după ce a instrumentat dosarul privatizării ICA, în care Dan Voiculescu a fost condamnat la zece ani închisoare. 

Potrivit anchetatorilor, în cursul lunilor mai - iunie 2014, perioadă în care o rudă a sa se afla internată în spital, Emilian Eva i-a solicitat unui medic să depună toate diligenţele profesionale "ca să fie bine pentru toată lumea", în sensul de a-i acorda tratamentul de specialitate persoanei internate. 

"Ulterior acestei solicitări, în data de 16 iunie 2014, inculpatul Eva Emilian a dispus printr-o ordonanţă clasarea unei cauze penale, respectiv renunţarea la urmărirea penală faţă de medicul respectiv, cercetat sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de luare de mită, înşelăciune, purtare abuzivă, fals intelectual, uz de fals. Soluţia a fost dispusă la un interval de patru zile de la data repartizării dosarului respectiv procurorului Eva Emilian", se arată în comunicat. 

După soluţionarea favorabilă a acestei cauze, în intervalul august 2014 - ianuarie 2015, Emilian Eva a pretins şi primit de la medicul respectiv diverse bunuri şi foloase necuvenite drept contraprestaţie pentru soluţia favorabilă adoptată. 

De asemenea, în perioada ianuarie - februarie 2015, beneficiind de ajutorul fiicei sale, Bianca Mădălina Eva, procurorul a obţinut de la Ministerul Culturii - Direcţia Judeţeană pentru Cultură Iaşi, un certificat de export definitiv şi a trimis în Regatul Unit al Marii Britanii un număr de trei tablouri, spre a fi valorificate prin intermediul unei case de licitaţii aflate pe teritoriul acestui stat, una dintre aceste picturi fiind pretinsă şi primită cu titlu de mită. 

Procurorii DNA mai arată că, în intervalul august 2014 - iunie 2015, Emilian Eva a achiziţionat, în vederea revânzării, şi a intermediat vânzarea, respectiv cumpărarea, percepând comisioane în urma tranzacţiilor intermediate unui număr de peste 200 de picturi, deşi calitatea de magistrat este incompatibilă cu efectuarea actelor de comerţ.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ