Profesorul de la Bolintineanu care aduna banii de la elevi este consilier la Primăria lui Vanghelie

| 03 iul, 2013

Profesorul de religie de la Liceul "Dimitrie Bolintineanu", Leonard Petre, care ar fi strâns bani de la elevi pentru mita la bacalaureat, este consilier local la Primăria Sectorului 5, dar şi-a păstrat catedra de la clasele a XII-a şi ora de dirigenţie.
Leonard Petre a fost ales în 2012 consilier local din partea USL în Primăria Sectorului 5.

Surse oficiale au declarat pentru MEDIAFAX că, după ce a fost ales consilier local, Leonard Petre şi-a păstrat orele de religie la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" la clasele a XII-a şi dirigenţia la una dintre clase.

Potrivit site-ului Liceului "Dimitrie Bolintineanu", printre activităţile reprezentative la nivelul catedrelor la religie, Leonard Petre s-a ocupat de serbarea de Crăciun, de organizarea pelerinajului la moaştele Sfântului Dimitrie cel Nou, de excursii tematice la mănăstirile Dealu, Sinaia, Buşteni şi de activităţile cercului de folclor, împreună cu un alt profesor.

Profesorul de religie de la Liceul "Bolintineanu" şi alţi diriginţi de la clasele a XII-a au strâns câte 500 de euro de la elevi, reprezentând costurile pentru petrecerea de absolvire şi "cheltuieli" pentru bacalaureat, potrivit referatului procurorilor cu propunerea de arestare a fostei directoare a liceului.

Directoarea Liceului "Dimitrie Bolintineanu" din Capitală, Costica Vărzaru, demisă luni din funcţie, a fost arestată preventiv pentru 29 de zile, marţi, de Tribunalul Bucureşti, fiind acuzată de trafic de influenţă în scopul fraudării examenului de bacalaureat.

Parchetul Tribunalului Bucureşti arată în propunerea de arestare preventivă a Costicăi Vărzaru că, în 12 iunie, procurorii s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea infracţiunilor de dare de mită de către angajaţi ai Liceului Teoretic "Dimitrie Bolintineanu" şi de luare de mită de către membrii comisiei de supraveghere de la examenul de bacalaureat care se susţine la acest liceu.

Potrivit procurorilor, în semestrul al doilea al anului şcolar 2012-2013, Costica Vărzaru a pretins şi primit sume de bani de la elevi care urmau să susţină examenul de bacalaureat în sesiunea iunie-iulie, promiţând că va interveni la membrii comisiei pentru a le facilita promovarea examenului.

"Sumele de bani, în cuantum de 500 de euro/elev, reprezentând costurile pentru petrecerea de absolvire şi ?cheltuieli? pentru examenul de bacalaureat, au fost colectate prin intermediul cadrelor didactice, diriginţi ai claselor terminale, directorii liceului susţinând că, la rândul lor, le vor remite cadrelor didactice asistenţi, membri ai comisiei de bacalaureat, cu atribuţii de supraveghere în sălile de examen ale centrului menţionat", au notat procurorii în documentul citat.

Anchetatorii au stabilit că printre diriginţii care ar fi strâns de la elevi câte 500 de euro este şi profesorul de religie Petre Leonard.

Banii strânşi de diriginţi de la elevii Liceului "Bolintineanu" ajungeau la Costica Vărzaru, care urma să îi dea supraveghetorilor direct sau disimulat în pachete de ţigări, ziare sau reviste aşezate pe catedre în timpul examenului, au mai notat procurorii în documentul citat.

Costica Vărzaru ar fi convenit cu alte cadre didactice să solicite noi sume de bani pe parcursul derulării examenului, sub pretextul că vor fi oferite membrilor comisiilor de corectare a lucrărilor.

Procurorii au mai arătat că, din cei 12.900 de lei adunaţi în total de la elevi, preşedintele comisiei de examinare urma să primească 5.000 de lei, vicepreşedintele, 3.000 de lei, iar la fiecare membru al comisiei trebuia să ajungă câte o mie de lei.

În timpul percheziţiilor care au avut loc luni, la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" din Capitală, s-au găsit numeroase sume de bani în sălile de examen. Astfel, în sala 1 de examen s-au găsit asupra Elenei Macasoi Berbec 820 de lei ascunşi în sutien, în sala 2 de examen erau 410 lei în sertarul catedrei, iar în sala 6 de examen, alţi 440 de lei, într-un pachet de şerveţele găsit asupra asistentului, se mai arată în documentul citat.

Cinci profesori din comisia de examen şi 32 de profesori supraveghetori la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" au fost audiaţi luni la Poliţia Capitalei, în cazul suspiciunilor de fraudă la proba de limba română a examenului de bacalureat. După ce au fost audiaţi, aceştia au fost lăsaţi să plece, singura reţinută fiind directoarea liceului, Costica Vărzaru, demisă luni din funcţie de către Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti.

Parchetul Tribunalului Bucureşti anunţa luni că a fost începută urmărirea penală "in rem" pentru fapte de corupţie privind proba scrisă la Limba română de la bacalaureat care a fost susţinută la Liceul "Dimitrie Bolintineanu", fiind făcute percheziţii la unitatea de învăţământ cu sprijinul SRI, Direcţiei Generale Anticorupţie şi Poliţiei Capitalei.

Ulterior, procurorii au dispun începerea urmăririi penale în cazul Costicăi Vărzaru, pentru trafic de influenţă.

Procurorii Parchetului Capitalei au ridicat, în urma percheziţiilor, toate înregistrările video din sălile de examene, pe care le vor analiza în cadrul anchetei. De asemenea, au fost ridicate înscrisuri, obiecte şi laptopuri.

Luni, la câteva ore după susţinerea probei la limba română, Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB) a anunţat că a fost schimbată Comisia de bacalaureat de la Liceul "Dimitrie Bolintineanu", din Sectorul 5 al Capitalei, iar directorul şi directorul adjunct ai şcolii au fost demişi, pentru presupuse fapte de corupţie.

Potrivit ISMB, au fost schimbaţi cei cinci membri ai comisiei de bacalaureat, precum şi cei 32 de profesori supraveghetori de la Liceul "Dimitrie Bolintineanu".

Ulterior, Ministerul Educaţiei a informat că niciuna dintre variantele de subiecte la proba scrisă la Limba română de la bacalaureat nu a fost publicată înainte de începerea examenului, respectiv ora 9.00, iar STS a făcut verificări şi a asigurat că nu a existat nicio breşă în reţeaua informatică.

Potrivit calendarului examenului de bacalaureat, marţi a fost susţinută proba la limba şi literatura maternă, miercuri a avut loc proba obligatorie a profilului şi vineri este programată proba la alegere a profilului şi specializării.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ