Programele naţionale de sănătate revin sub umbrela Ministerului Sănătăţii

| 20 sep, 2013

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, vrea să facă ordine în programele naţionale de sănătate, asta după ce în luna martie a decis să le reorganizeze. Măsura luată atunci nu doar că s-a dovedit a fi ineficientă, ba, mai mult, a creat haos în sistem, ceea ce ministrul însuşi recunoaşte. „Nu mai ştim ce finanţează Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) şi ce finanţăm noi”, a precizat Nicolăescu.

Prin urmare, acesta a hotărât că toate programele de sănătate vor fi gestionate de instituţia pe care o conduce, în timp ce finanţarea va fi asigurată de CNAS. „Dăm permanent vina unii pe alţii. Pentru că tot vorbim de simplificare managerială. Iar eu, la minister, voi avea manageri naţionali pe fiecare program în parte. Trebuie să introducem ordine. Probabil într-un an-doi, vom avea registre naţionale de sănătate pe patologii. Vrem să finanţăm programe de la cap la coadă, cum ar fi cel de cancer, de la depistare până la paleaţie”, a declarat Eugen Nicolăescu.

Iniţiativa a fost salutată şi de actualul preşedinte al CNAS. „Doresc foarte mult să ne asumăm împreună responsabilitatea pe aceste zone, ca să le eficientizăm, pentru că unele programe nu-şi ating obiectivele”, a spus, la rândul său, Cristian Buşoi. Pacienţii cu transplant au contestat deciziile ministrului În martie au fost redefinite atribuţiile Ministerului Sănătăţii şi cel al CNAS în ceea ce priveşte finanţarea, gestionarea resurselor şi derularea programelor naţionale de sănătate.

Asta după ce în martie programele de sănătate au fost schimbate din temelii. Bolnavii cu transplant au fost primii care au contestat cu vehemenţă deciziile luate de Ministerul Sănătăţii, explicând în repetate rânduri că medicamentele pe care sunt nevoiţi să le ia in urma unei proceduri de transplant sunt foarte scumpe şi nu pot fi susţinute financiar de CNAS. „A fi în acel „sac“ din care CNAS împarte bani în stânga şi în dreapta nu e bine pentru sănătatea pacienţilor”, a explicat la vremea respectivă Gheorghe Tache, supus unui transplant de rinichi acum 10 ani.

Cum au fost împărţite programele de sănătate în luna martie?  Mai exact, în luna martie, Ministerul Sănătăţii şi-a asumat responsabilitatea pentru prevenirea, supravegherea şi controlul bolilor transmisibile (vaccinare, HIV, tuberculoză, infecţii nosocomiale), pentru prevenirea, supravegherea şi controlul bolilor precum cancerul de col uterin, bolile mintale, transplantul de organe şi bolile endocrine.

De asemenea, Ministerul Sănătăţii este responsabil de promovarea unui stil de viaţă sănătos. În plus, asigură servicii de sănătate publică specifice precum transfuziile de sânge, dar şi sănătatea mamei şi copilului. De cealaltă parte, bugetul CNAS din acest an finanţează programele de sănătate curative care au drept scop asigurarea tratamentului specific în cazul bolilor cu impact major asupra sănătăţii publice, scrie adevarul.ro, printre care programul naţional de boli cardiovasculare, cel de oncologie sau cel de diabet zaharat. De asemenea, protezele auditive ale pacienţilor sunt asigurate, la ora actuală, de către CNAS.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ