Proiect: Crescătorilor de animale dintr-o comunitate să li se atribuie direct pajiştile permanente

| 16 mar, 17:23

Crescătorilor de animale dintr-o comunitate locală, persoane fizice, li se vor atribui direct pajiştile permanente, prin hotărârea Consiliului Local, potrivit unui proiect de lege depus la Parlament.

Conform iniţiatorilor proiectului, toate familiile dintr-o comunitate locală care au animale trebuie să aibă acces la păşunat în mod tradiţional. 

Propunerea legislativă iniţiată de deputaţii PSD Gavril Mârza şi Ioan Stan modifică în acest sens Legea nr. 86/2014 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 34/2013 privind organizarea, administrarea şi exploatarea pajiştilor permanente şi pentru modificarea şi completarea Legii fondului funciar nr. 18/1991. 

Legea în vigoare prevede că persoanele fizice sau juridice care au animale înregistrate la Registrul Naţional al Exploataţiilor (RNE) vor încheia cu primarii, în conformitate cu hotărârile consiliilor locale, contracte de închiriere sau concesiune pentru suprafeţele de pajişti disponibile, proporţional cu efectivele de animale deţinute în exploataţie, pe o perioadă cuprinsă între 7 şi 10 ani. 

"Resursele financiare rezultate din administrarea pajiştilor proprietate publică sau privată a comunelor, oraşelor, respectiv a municipiilor vor fi venituri la bugetele locale ale comunelor, oraşelor, municipiilor şi sectoarelor municipiului Bucureşti, după caz. Concesiunea sau închirierea pajiştilor permanente aflate în domeniul public sau privat al comunelor, oraşelor, respectiv al municipiilor se va face cu respectarea dreptului de preferinţă al asociaţiilor patrimoniale ale membrilor colectivităţii locale, proprietari de animale înscrise în RNE", stipulează legea actuală. 

Iniţiatorii doresc să modifice aceste prevederi în sensul ca persoanelor fizice din comunitatea locală deţinătoare de animale să li se atribuie direct pajiştile permanente, prin hotărârea Consiliului Local. 

Ei au explicat, în expunerea de motive, că prin această propunere legislativă se creează cadrul legal pentru atribuirea directă a păşunilor crescătorilor de animale persoane fizice din comunităţile locale. 

"Crescătorii de animale trebuie să aibă acces la păşunat în mod tradiţional", au apreciat iniţiatorii. 

Proiectul urmează să intre în dezbaterea Senatului, ca primă Cameră legislativă sesizată.

Tag-uri: crescatori, pajişti, vite
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ