Propunerile României pentru parteneriatul economic UE-SUA (TTIP)

| 16 oct, 16:42

România are o listă cu 30 de obiective pe care le-ar dori atinse în vederea implementării Parteneriatului Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii (TTIP) dintre Sua şi UE. Printre acestea se numără eliminarea tarifelor vamale americane la încălţăminte şi la produse ceramice, dar şi liberalizarea completă a pieţei energiei între SUA şi Europa.

Lista de propuneri ale economiei româneşti, ce cuprinde peste 30 de cerinţe care să înlesnească accesul firmelor româneşti pe piaţa americană, cuprinde şi eliminarea completă a tarifelor vamale americane la încălţăminte şi la produse ceramice, liberalizarea completă a pieţei energiei între SUA şi Europa, dar şi posibilitatea ca România să aibă acces deplin la tehnologii americane de ultimă generaţie, a declarat vineri europarlamentarul român Sorin Moisă, membru al Comisiei de Comerţ Internaţional a Parlamentului European (PE).

"Dorim eliminarea completă a tarifelor vamale americane la încălţăminte şi la produse ceramice, dorim liberalizarea completă a pieţei energiei între SUA şi Europa, dorim ca România să aibă acces deplin la tehnologii americane de ultimă generaţie, dorim condiţii care să îmbunătăţească accesul reciproc pe piaţa medicamentelor generice. De asemenea, dorim armonizarea standardelor în industria auto pentru a putea exporta mai mult în SUA, însă dorim şi să ne protejăm industria avicolă atâta vreme cât suntem convinşi că standardele europene pe care producătorii noştri trebuie să le respecte sunt mai stringente şi costisitoare decât cele americane", a declarat Sorin Moisă la conferinţa despre Parteneriatul Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii (TTIP).

Potrivit Agerpres, Moisă a subliniat că lista de priorităţi ale economiei româneşti cuprinde peste 30 de cerinţe care să înlesnească accesul firmelor româneşti pe piaţa americană, "câteva cerinţe defensive, pentru industrii pe care trebuie să le protejăm, respectiv şase puncte sociale şi de mediu, reflectând în principal opinia sindicatelor şi a societăţii civile".

Parteneriatul Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii (TTIP - Transatlantic Trade and Investment Partnership) este cel mai mare tratat comercial şi de investiţii negociat vreodată, atât de Statele Unite ale Americii, cât şi de Uniunea Europeană, menit să sporească prosperitatea celor doi parteneri.

Varianta sa pentru spaţiul pacific, TPP (Trans Pacific Partnership), tratat negociat între SUA şi partenerii săi din zona Asia-Pacific, a fost aprobat la finalul lui septembrie 2015, oferind motivaţia unei negocieri mai accelerate şi în cazul TTIP. Tratatul transatlantic se află în momentul de faţă într-o fază decisivă a negocierilor între cei doi mari parteneri şi actori comerciali, SUA şi UE, care împreună au peste 800 de milioane de locuitori şi acoperă circa jumătate din PIB-ul planetei.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ