Protest la Guvern. Forestierii solicită deblocarea activității din sectorul de profil

| 26 ian, 11:45

Câteva mii de reprezentanți ai asociațiilor profesionale din domeniul forestier protestează, marți, în Piața Victoriei, și solicită autorităților deblocarea activității din sectorul de profil și rezolvarea problemelor apărute în urma licitațiilor organizate de Regia Națională a Pădurilor - Romsilva, transmite Agerpres.

Potrivit estimărilor Jandarmeriei, numărul protestatarilor este în jur de 3.500 — 4.000.

Pe pancartele afișate de protestatari se pot citi mesaje precum: "Vrem licitație cu strigare/Nu vrem loz în plic!", "Noi vrem să muncim, nu să cerșim!", "Pădurea nu se vinde la loz în plic", "Schimbarea Regulamentului de valorificare a masei lemnoase aprobat prin HG 924/4.11.2011", "Ai noștri vor să ne distrugă pe noi" și "Nu cumpărăm coajă la preț de lemn de lucru".

Potrivit organizatorilor — Asociația Producătorilor de Mobilă din România, Comunitatea Forestierilor — Fordaq, Federația Proprietarilor de Păduri și Pășuni Nostra Silva, Asociația Forestieră "Bucovina", Asociația Forestieră "Valea Someșului", Asociația Forestierilor și producătorilor de mobilă "Mureșul" și Federația Sindicatelor din Industria Lemnului — activitatea din domeniul forestier este practic sistată, din cauza deciziei Romsilva de creștere cu 300% a prețului minim de pornire la licitațiile de vânzare a masei lemnoase.

"Prin măsura luată de Romsilva, România a ajuns să aibă printre cele mai mari prețuri de achiziție a masei lemnoase din Europa, competitivitatea industriei de prelucrare a lemnului și a mobilei fiind grav afectată. Peste 130.000 de angajați din industrie, împreună cu familiile lor, își văd astfel pusă sub semnul întrebării posibilitatea asigurării traiului de zi cu zi", au precizat forestierii.

Acțiunea de protest din fața Palatului Victoria este prevăzută să se desfășoare în intervalul orar 11,00 — 18,00, fiind anunțată participarea a peste 5.000 de angajați din domeniul forestier.

Principalele asociații profesionale din domeniul forestier își propun să continue seria acțiunilor de conștientizare a autorităților publice asupra situației de blocaj din domeniul forestier și, de asemenea, își doresc 'soluționarea rapidă a acestei situații', deoarece, spun ei, orice zi de întârziere va afecta poziția industriei românești pe piețele externe, o poziție câștigată cu greu și extrem de dificil de recuperat odată pierdută.

La jumătatea lunii ianuarie, vicepreședintele Nostra Silva, Federația Proprietarilor de Păduri din România, Cătălin Tobescu, declara, într-o conferință de presă, că sectorul forestier din România este blocat din cauza refuzului Romsilva de a recunoaște că prețurile cu care vinde masa lemnoasă sunt foarte mari, dar și a faptului că Ministerul Mediului nu schimbă această situație.

În replică, Romsilva a precizat că prețurile de pornire la licitația pentru vânzarea masei lemnoase din producția anului 2016 au fost fundamentate pe rezultatul "licitațiilor publice, deschise și transparente" care au avut loc în anul 2015 și în conformitate cu prevederile Regulamentului de valorificare a masei lemnoase aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 924/2015. În plus, Regia a subliniat faptul că Romsilva a reacționat din momentul în care a apărut HG privind regulamentul de vânzare a masei lemnoase, care stabilește prețul de pornire la licitații, însă în momentul de față Regia nu poate decât să aplice legea dacă Ministerul Mediului nu modifică acest regulament.

De asemenea, la sfârșitul săptămânii trecute, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) a anunțat că, în cazul licitațiilor pentru valorificarea masei lemnoase, organizate de Regia Națională a Pădurilor (RNP) — Romsilva, Consiliul Concurenței recomandă ca preț de referință utilizarea prețului minim de adjudecare la ultimele licitații, precum și stabilirea acestora în funcție de condițiile de piață.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ