Protestele anti-Roșia Montana, total politizate

| 27 sep, 2013

Îmbrățișarea mesajului politic portocaliu de către protestatari nu va face decât să ucidă și mai rapid cauza acestora, în condițiile în care majoritatea românilor nu rezonau oricum la mesajul transmis pe tema inițială – respectiv, proiectul minier de la Roșia Montana. Perspectiva relansării PDL prin aceste proteste, oricât de ireală ar părea, tot va avea potențialul să îi izoleze și mai mult pe cei care au pus la cale acest joc.

Protestele anti-Roșia Montana încep să devină pe zi ce trece tot mai politizate, în condițiile în care treptat, dar sigur, PDL și Mișcarea Populară încep să se prezinte ca vocile politice ale Pieței sau liderii acestor formațiuni se identifică cu protestele fără a avea parte de o reacție de respingere.

Elena Udrea este cea care a dat startul acestei învăluiri a protestelor în mantia portocalie, printr-un mesaj de acum câteva zile, dar la fel de surprinzător și astăzi, când îl recitim: ”Dacă nu aș fi în politică, aș fi în Piața Universității” a afirmat fostul ministru al Dezvoltării, cu non-șalanță, fără a stârni vreo reacție din partea celor din Piață.

A urmat, la foarte scurt timp, nimeni alta decât Monica Macovei, care îndemna la continuarea protestelor și, mai mult, anunța implicarea directă a militanților PDL, odată cu schimbarea ”cauzei”: ”Categoric. Asta e democratia, cand oamenii ies in strada si isi spun parerea - oamenii astia se vor duce la vot si vor influenta votul. Foarte bine fac! (...)Protestele de strada trebuie sa continue pana e evident, cu dovezi, ca acest proiect se opreste.”

Cezar Preda, o altă figură marcantă a PDL, explica ieri doct cum protestele deja nu mai au legutură cu proiectul minier de la Roșia-Montana, ci sunt anti-guvernamentale: ”Parerea mea e ca protestele din Piata Universitatii sunt protestele societatii civile reale, cred ca au depasit subiectul Rosia Montana, acolo s-au adaugat oameni care protesteaza si anti-sistem. Vocea strazii trebuie ascultata!”

Aș menționa aici și întrebarea adresată de Andreea Paul Vass premierului Ponta, din Parlament, în care vorbea despre ea ca fiind reprezentant al celor din Piață. ”Noi suntem generația care are puterea de a mobiliza și de a reacționa civic” susținea Vass. Cine nu crede, poate verifica pagina personală a deputatului PDL, pe site-ul Camerei Deputaților.

Nu urmă cu multe zile, chiar premierul Guvernului din umbră al PDL exprima mesaje de susținere cu privire la proteste.

Toate aceste poziționări politice de preluare și reprezentare a mesajului politic de către PDL nu au beneficiat până acum de o reacție adversă din partea celor din Piață, ceea ce poate indica că, deocamdată la nivel subteran, politica și organizatorii acțiunilor de protest au făcut joncțiunea, cei din urmă folosind acum resursele celor dintâi.

De altfel, există informații din surse credibile care indică că manifestația bicicliștilor, de sâmbăta trecută, a fost puternic
sprijinită, logistic și cu oameni, de către tinerii PDL din București. Este oarecum surprinzător cum nimeni nu a sesizat că aceste proteste au venit după ce primarul Capitalei își anunțase intenția de a realiza noi piste pentru bicicliști. Cu alte cuvinte, protestul, în mod onest, nu mai avea o miză reală. El însă a trebuit să existe.

Îmbrățișarea mesajului politic portocaliu de către protestatari nu va face decât să ucidă și mai rapid cauza acestora, în condițiile în care majoritatea românilor nu rezonau oricum la mesajul transmis pe tema inițială – respectiv, proiectul minier de la Roșia Montana. Perspectiva relansării PDL prin aceste proteste, oricât de ireală ar părea, tot va avea potențialul să îi izoleze și mai mult pe cei care au pus la cale acest joc.


loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

2 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
30 sep, 2013
FLORENTINA
Ce, Doamne iarta-ma, am citit?
Imi pare rau pentru tine, sincer. Sper ca intr-o zi sa te vezi asa cum esti. Ba mai mult, sa citesti ineptiile scrise chiar de tine si sa te minunezi de calitatea articolelor. Pentru asemenea ""munci de partid", meriti un camion plin cu role de hartie igienica. ...sa stearga ce de data asta ti-a iesit pe gura.
29 sep, 2013
cantautor
in acest caz,trebuie sa apreciati politizarea protestului...
el(protestul) va fi ucis...mai repede,pdl-ul va disparea,raman mai putine partide..etc
practic,numai avantaje...

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ