PSD propune suspendarea plăţii ratelor bancare, dacă epidemia de coronavirus trece în etapa a treia

| 12 mar, 23:43

 

PSD propune o serie de măsuri economica şi sociale pentru limitarea efectelor coronavirusului în România. Propunerile vin în contextul creşterii alarmante a numărului persoanelor infectate cu coronavirus.

 

 

 

PSD propune realocarea din bugetul de stat a unei prime tranșe de 10 miliarde de lei pentru suplimentarea bugetului Ministerului Sănătății, în vederea achiziționării de medicamente, materiale sanitare și echipamente medicale. (Finantare prin realocari de la bugetele MFP și MFP Actiuni Generale si Ministerului Dezvoltarii)
De asemenea, Ministerul Sănătății ar trebui să asigure gratuit medicamente, materiale sanitare și echipamente medicale pentru prevenirea coronavirus, prin intermediul medicilor de familie. (Finantare prin realocari de la bugetele MFP și MFP Actiuni Generale si Ministerului Dezvoltarii)
Social-democraţii propun, de asemenea, ca Guvernul să finanțeze o schemă de ajutor de stat de 300 de milioane de lei pentru sprijinirea companiilor strategice naționale CFR și TAROM.  (Finantare din bugetul Ministerul Transporturilor)
PSD propune şi scutirea de la plata contributiilor (CAS si CASS) pentru o perioadă de 3 luni pentru angajatii companiilor care activează în domeniile turismului, transportului și divertismentului. Acestea ar urma să fie suportate de către stat. (Finantare de la bugetul general consolidat)
Pentru persoanele aflate în izolare/carantină, social-democraţii propun ca statul să asigure plata facturilor pentru utilități. De asemenea, se propune suspendarea pentru 3 luni a plății ratelor bancare. Mai mult, se vor suplimenta bugetele primăriilor prin transfer de la bugetul de stat pentru a asigura un coș minim de alimente celor aflați în izolare la domiciliu. (Finantare de la bugetele locale iar acolo unde este cazul, prin transfer de la bugetul de stat).
În situația în care epidemia de coronavirus ajunge în etapa a treia (peste 2000 de cazuri confirmate), PSD propune suspendarea, pentru 3 luni, a platii ratelor bancare pentru populație.
O altă propunere este ca angajații IMM-urilor din sectoarele puternic afectate de impactul negativ al crizei coronavirus să fie scutiți de plata contribuțiilor și a impozitului pe venit. (Finantare de la bugetul general consolidat)
PSD propune si ca Guvernul să elaboreze un plan privind stocurile de hrană pentru populație, prin protocoale cu furnizorii, distribuitorii și retailerii de alimente.
Românii din țară, precum și cei din Diaspora care s-au întors acasă și care nu beneficiază de o asigurare de sănătate în țară vor avea parte de tratament gratuit în cazul infectării cu coronavirus. (Finantare analogă Măsurii 1, din Bugetul suplimentat al Ministerului Sanatatii si CNAS)
"Guvernul știa de apariția epidemiei de coronavirus încă de la finalul anului trecut. Au trecut 3 luni și încă nu avem un plan de acțiune. Anticipatele și privatizarea Sănătății au fost mai importante decât pregătirea țării pentru ceea ce urmează. În fața epidemiei de coronavirus, România nu își mai permite răfuieli politice sau calcule electorale. Preocuparea cea mai importantă a decidenților politici trebuie să fie sănătatea și siguranța cetățenilor", susţine senatorul Lucian Romaşcanu, într-o postare pe Facebook.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ