Raed Arafat, DEZVĂLUIRI nebănuite despre începuturile SMURD

| 25 sep, 16:32

Întemeietorul Serviciului Mobil de Urgență Reanimare și Descarcerare (SMURD) din România, dr. Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență din Ministerul Afacerilor Interne, a declarat vineri, într-o conferință de presă, că, în urmă cu 25 de ani, SMURD a început la Târgu Mureș cu o mașină, "cu niște nebuni" și s-a ajuns la un sistem pe o țară întreagă.

'Ce se întâmplă astăzi, la Târgu Mureș, este de o importanță maximă pentru că noi sărbătorim 25 de ani de muncă și de lucru în echipă, ca să ajungem unde este SMURD astăzi și nu doar SMURD, vorbim despre întreg sistemul de urgență din care SMURD face parte. S-a început cu o mașină, cu niște nebuni — printre care și dr. Cristian Boieriu — care au acceptat să se implice și au rămas implicați până azi, și de la o mașină am ajuns la un sistem pe o țară întreagă. Acest lucru nu putea să aibă loc dacă nu îi aveam pe cei care au văzut și n-au sprijinit. Acum, ne sprijină foarte multe instituții și ministere', a arătat Raed Arafat.

Acesta a spus că manifestările dedicate împlinirii a 25 de ani de la înființarea SMURD la Târgu Mureș beneficiază și de o prezență importantă a unor oaspeți străini, 'fără de care, în anumite momente, poate nu am fi putut continua și nu am fi putut să ajungem la o asemenea calitate pe care o avem astăzi'.

'Pompierii din Scoția, care ne fac onoarea să defileze cu noi, care au fost primii alături de noi, împreună cu Spitalul Regal din Edinburgh, în 1993, cu prima echipă de descarcerare, prima cameră de resuscitare, apoi cursuri făcute cu colegii din Paris, primele centre de formare făcute cu sprijinul guvernului SUA, prin fonduri care au venit prin Agenția de Dezvoltare, care ne-au permis să deschidem primele cinci centre de formare, unul la Târgu Mureș și multe alte exemple; foarte important, sprijinul guvernamental elvețian, care a început în 1996 pentru serviciile de urgență, pentru serviciile de ambulanță, pentru SMURD, Dispeceratul integrat în 2001 cu dotare cu tot, iar acum sunt proiecte continue pe care le sprijină Guvernul elvețian, inclusiv cel de colaborare cu serviciul aerian din Elveția — toate acestea și prezența colegilor din alte țări arată că este o recunoaștere, o mândrie că un proiect început în 1990, fără a fi planificat să ajungă unde este azi, a ajuns unde este de fapt', a susținut Arafat.

Acesta a precizat că în 2012 ultimul județ în țară în care s-a înființat SMURD este Teleorman, iar în 2014, cu sprijinul Guvernului României și al Republicii Moldova, SMURD a trecut granița, cu același nume.

În plus, a subliniat Arafat, s-a ajuns de la 3 intervenții pe zi în 1990, cu o echipă care era în Târgu Mureș, la peste 1.100 de intervenții pe zi a echipajelor SMURD, terestre și aeriene.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ