Raport CE: România-nominalizată printre statele cu bune practici în materie de integrare a romilor

| 26 iun, 2013

Comisarul european pentru justiţie, drepturi fundamentale şi cetăţenie, Viviane Reding, a nominalizat miercuri România printre statele cu bune practici în materie de integrare a romilor pentru faptul că a prevăzut alocarea a 15.000 de locuri pentru elevii şi studenţii romi în şcoli şi universităţi, precum şi în instituţii de formare profesională.

Raportului Comisiei Europene, publicat miercuri, arată că statele membre trebuie să îşi îmbunătăţească procesul de punere în aplicare a strategiilor naţionale de integrare a romilor, prezentate în conformitate cu Cadrul UE pentru strategiile naţionale de integrare a romilor.

Noul raport este însoţit de o propunere de recomandare adresată statelor UE care le propune acestora, pe de o parte, măsuri specifice, inclusiv acţiuni pozitive, iar pe de altă parte, măsuri orizontale de politică, inclusiv acţiuni locale de îmbunătăţire a situaţiei populaţiei rome. Statele membre ar avea la dispoziţie doi ani pentru a pune în practică măsuri concrete, care să schimbe în mod real situaţia populaţiei de etnie romă.

Numărul romilor, potrivit Institutului Naţional de Statistică declaraţi la cel mai recent recensământ, este de 619.000, dar alte statistici şi estimări indică un număr de aproximativ două milioane. 

Alte exemple de bune practici în statele membre menţionate în raport sunt:

- planul de acţiune regional pentru incluziunea romilor elaborat de landul Berlin,

-cooperarea dintre autorităţile naţionale şi actorii locali în Franţa,

- activitatea desfăşurată în Bulgaria pentru o mai bună mobilizare a fondurilor UE.

De asemenea, notează documentul, Ungaria a creat un mecanism viabil de monitorizare a punerii în aplicare a strategiei naţionale, iar Spania a format 158 de poliţişti pentru a face faţă discriminării etnice.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ