Răscoală la Penitenciarul Iaşi. Deţinuţii au ocupat curtea închisorii, au dat foc unei celule şi strigă „Jos comuniştii!“

| 12 iul, 11:59

Revolta spontană a debutat la Penitenciarul Iaşi în cursul serii de luni, 11 iulie. Deşi oficialii închisorii au declarat înainte de miezul nopţii că nemulţumiţii s-au potolit, protestul a fost reluat cu violenţă în dimineaţa zilei de marţi, 12 iulie.

Numărul deţinuţilor revoltaţi n-a fost făcut public până în după-amiaza zilei de marţi, 12 iulie. Oficialii penitenciarului vorbesc despre faptul că cei revoltaţi „şi-au exprimat verbal nemulţumiri legate de condiţiile de detenţie şi conducerea unităţii“. În acelaşi timp, în cursul serii de 11 iulie, oficialii penitenciarului au transmis un comunicat de presă în care au spus că revolta din penitenciar a fost domolită. Cu toate acestea, deţinuţii revoltaţi au reluat protestele în dimineaţa zilei de marţi, 12 iulie. „A fost incendiată o cameră de detenţie, iar angajaţii au intervenit imediat pentru evacuarea deţinuţilor cazaţi la camera respectivă, fără a fi necesară evacuarea întregii secţii. Pentru prevenirea unor eventuale evenimente negative şi pentru restabilirea ordinii, personalul aflat în serviciu a acţionat şi va interveni gradual, în funcţie de comportamentul manifestat de deţinuţi, cu respectarea tuturor prevederilor legale. Totodată, a fost alarmat întregul personal, iar la acest moment se continuă discuţiile cu deţinuţii", a transmis Penitenciarul Iaşi marţi, în jurul orei 11.00.

Din comunicatul penitenciarului lipseşte însă informaţia că o parte dintre deţinuţii revoltaţi s-au urcat pe un acoperiş din curtea închisorii, imagine surprinsă de ziarişii aflaţi la intrarea în închisoare, într-un moment în care poarta penitenciarului a fost deschisă pentru a face loc unei Ambulanţe SMURD. Deţinuţii se plâng de condiţiile foarte proaste din închisoare şi scandează lozinci precum "Jos comuniştii!". Oficialii închisorii susţin că în dimineaţa zilei de 12 iulie au protestat în jur de 200 de deţinuţi şi că spre amiază ar mai fi rămas doar 9, cu care s-ar continua negocierile. În faţa penitenciarului s-au adunat rudele mai multora dintre puşcăriaşi şi scandează "Graţiere!".

Deţinuţi acuză că „mascaţii” din puşcărie îi bat fără motiv. De asemenea, persoanele private de libertate au strigat că mâncarea pe care o primesc în penitenciar nu este bună şi că au condiţii de cazare foarte proaste, fiind înghesuiţi în celule şi obligaţi să doarmă pe saltele pline de ploşniţe. De asemenea, deţinuţii au mai strigat de la geamuri şi că angajaţi ai unităţii ar fi implicaţi în fapte ilicite, cerând ca Ministerul Justiţiei să vină la Iaşi pentru a face un control. Aproape de 1.500 de deţinuţi sunt încarceraţi în Penitenciarul Iaşi, un număr dublu faţă de reglementările Curţii Europene pentru Drepturile Omului, raportat la spaţiul de care dispune unitatea ieşeană. Din acest motiv, în trecut, mai mulţi deţinuţi au câştigat despăgubiri din partea instanţei europene pentru condiţiile precare din penitenciar. Conducerea penitenciarului este asigurată de mai mulţi ani de către directorul Marius Vulpe, iar închisoarea de maximă siguranţă a fost implicată în această perioadă în mai multe speţe controversate.

 

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ