Războiul electoral se mută la CCR

| 15 mai, 11:00

Razboiul electoral se mută la Curtea Constituțională. Liberalii contestă mandatul de deputat al lui Liviu Dragnea, iar USR contestă judecătorii constitutionali susținuți de PSD. Sesizarile sunt făcute fără colaborarea celor două partide care continuă să se distanțeze unul de altul, transmite Realitatea TV.

USR a depus marți două sesizări de neconstituționalitate cu privire la hotărârile prin care Senatul, respectiv Camera Deputaților de a-i numi pe Cristian Deliorga și Gheorghe Stan în funcția de judecător la CCR.

„Cei doi nu pot fi în același timp și judecător la Curtea Constituțională și magistrat. E adevărat, încă nu au depus jurământul, dar au fost publicate în Monitorul Oficial hotărârile de numire la Curte. De asemenea, nu a fost respectată condiția referitoare la înalta pregătire profesională. În cazul domnului Gheorghe Stan, am avut un set de întrebări în Comisie și în plenul Camerei Deputaților, fie a răspuns greșit, fie nu a răspuns. De asemenea, toate actele pe care le-a îndeplinit ca șef al Secției speciale au demonstrat că nu îndeplinește acea condiție referitoare la independența pe care trebuie să o manifeste un judecător la Curtea Constituțională. A cerut dosarul Tel Drum în nenumărate ori de la DNA, a dispus un control judiciar asupra fostului procuror-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, care a fost demonstrat ilegal de Înalta Curte de Casație și Justiție, a retras apelul în dosarul de corupție al lui Viorel Hrebenciuc", a declarat deputatul USR Stelian Ion.

În cazul Hotărârii Camerei Deputaților nr. 17/2019, prin care șeful Secției speciale pentru investigarea magistraților, Gheorghe Stan, a fost numit pentru a prelua mandatul de judecător al CCR de la Ștefan Minea, USR consideră că au fost încălcate art. 1 alin. (5), art. 144, art. 1 alin. (3) și (5), art. 143 și art. 145 din Constituție.

În ceea ce privește Hotărârea Senatului nr. 20/2019, prin care a fost numit judecător la CCR magistratul Cristian Deliorga, USR consideră că au încălcate art. 144 și art. 1 alin. (5) din Constituție.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ