Redevenţele petroliere în România ar putea creşte cu 25-40% din 2014

| 20 oct, 2013

Redevenţele plătite statului român de către companiile petroliere care extrag petrol şi gaze ar putea creşte cu 25% - 40% din 2014, se arată în prospectul de listare a Romgaz.

"Redevenţa pentru producţia de gaze naturale este plătită trimestrial şi în prezent se situează între 3,5%-13%. Au existat speculaţii în presă privind faptul că Guvernul ar putea creşte valoarea redevenţei privind gazele naturale produse în baza oricărui contract nou de concesiune agreat la data de sau ulterior datei de 1 ianuarie 2014 până la 25% - 40%. În prezent, Societatea plăteşte 3% din venitul brut din activitatea de înmagazinare a gazelor naturale. Redevenţele cu privire la activităţile de înmagazinare pot creşte de asemenea în scurt timp. Nu există nicio certitudine că o astfel de creştere semnificativă a redevenţelor nu va avea loc şi că în cazul în care va avea loc, activitatea, rezultatele operaţionale, situaţia financiară şi perspectivele Societăţii nu vor fi afectate", se arată în prospectul de listare bursieră a companiei Romgaz.

În prezent, companiile petroliere plătesc o redevenţă între 3,5% şi 13% din producţie, în funcţie de mărimea zăcământului. Aceste niveluri au fost stabilite în anul 2004 şi sunt valabile timp de 10 ani, respectiv până la finele anului viitor.

Premierul Victor Ponta declara, în iulie, că redevenţele vor fi modificate anul viitor. "Anul viitor expiră cei zece ani conveniţi în acordul cu OMV în care nu puteam umbla la redevenţe. La anul viitor vom avea o nouă lege a redevenţelor, în care vom aplica media europeană. Nu spun că vom face cele mai mari redevenţe, că pleacă oamenii din ţară. Nu le vom mai face însă nici cele mai mici - va fi exact media mondială, astfel încât să existe interesul să rămână în ţară, să exploateze", a spus Ponta.

În ceea ce priveşte Romgaz, anul trecut valoarea medie a fost de 7% din valoarea producţiei, se mai arată în prospect. Astfel, dacă redevenţele ar creşte cu 40%, compania ar plăti o redevenţă echivalentă cu 10% din valoarea producţiei.

În 2012, Romgaz a plătit bugetului de stat redevenţe de 212,3 milioane de lei, în scădere de la 215 milioane de lei în 2011 şi 218 milioane de lei în anul 2010.

În ceea ce priveşte impozitul pe profit, în primul semestru al anului, acesta s-a cifrat la 103,2 milioane de lei, în scădere de la 156,6 milioane de lei în perioada corespunzătoare din 2012. Anul trecut, impozitul pe profit plătit de Romgaz a fost de 276,5 milioane de lei, în creştere de la 154,8 în 2011 şi 177,7 milioane de lei în 2010.

Oferta publică iniţială de listare a 10% din Romgaz se va derula în perioada 21-31 octombrie, iar intervalul de preţ este 24-32 lei pe acţiune.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ