Reducerea salariilor la CNADNR va afecta doar personalul TESA

| 31 mai, 2013

Reducerea salariilor angajaţilor CNADNR va afecta doar personalul TESA, cu procentul mediu de 15% generat de reducerea fondului de salarii în anul 2013.

Personalul muncitor nu va fi afectat de această reducere, prin negocierea Contractului Colectiv de Muncă pe anul 2013 convenindu-se o creştere cu 5% a salariilor acestora, precizează reprezentanţii CNADNR într-un comunicat citat de Agerpres.

CNS Cartel Alfa anunţa joi, printr-un comunicat, că lucrătorii din CNADNR vor începe o serie de proteste, pentru a atrage atenţia asupra abuzurilor la care sunt supuşi, prima acţiune, o grevă japoneză, urmând să demareze de luni, 3 iunie.

Conform comunicatului, Sindicatul Naţional Profesional al Drumarilor din România, membru al CNS Cartel ALFA, şi care reprezintă interesele a peste 1.700 de salariaţi din cadrul CNADNR protestează faţă de intenţia anunţată de conducerea companiei de reducere a salariilor angajaţilor şi faţă de presiunile care se exercită individual asupra salariaţilor de către conducerea companiei.

"Salariaţii Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri au fost de-a lungul timpului solidari cu bugetul statului. Fondul de salarii alocat la nivelul companiei a scăzut procentual de la 22,24% în 2008, la 9,49% în 2013. În prezent, veniturile salariale ale circa 60% dintre angajaţii CNADNR sunt sub 1.000 de lei lunar, ceea ce are consecinţe sociale şi economice foarte grave. Deşi muncesc, marea majoritate a salariaţilor din CNADNR sunt într-o situaţie disperată. Aceştia sunt în imposibilitatea de a-şi întreţine copiii la şcoală, rata abandonului şcolar fiind în creştere, s-a redus accesul la asistenţa medicală, angajatului fiindu-i imposibil să mai beneficieze de servicii medicale, mulţi dintre salariaţi şi-au pierdut bunurile personale pentru că nu pot achita ratele la bănci, impozitele şi taxele, valoarea acestora depăşind veniturile angajaţilor", se precizează în comunicat.

Reprezentanţii Sindicatului Naţional Profesional al Drumarilor din România afirmă că salariaţii CNADNR au fost singurii care au suportat costurile crizei economice şi ale reducerilor bugetare, în timp ce structurile de conducere ale companiei au refuzat dialogul şi nu au putut să găsească soluţii de management care să facă societatea eficientă. 

"Deşi situaţia lucrătorilor din CNADNR este dramatică, conducerea companiei a demarat o nouă acţiune de reducere a salariilor prin negociere individuală, angajaţii fiind ameninţaţi că, în cazul în care refuză să accepte o nouă reducere salarială (din salariile nete care în 60% din cazuri nu depăşesc 1.000 de lei), vor fi concediaţi. Angajaţilor CNADNR li se cere să accepte reduceri salariale cuprinse între 10 şi 45%", mai menţionează comunicatul.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ