Iulia Motoc: Sunt de acord cu reincriminarea calomniei şi insultei

| 14 iun, 2013

CCR a publicat motivarea deciziei prin care spune că insulta şi calomnia trebuie reincriminată de Parlament. Judecătorul CCR Iulia Motoc, proaspăt propusă pentru postul de judecător CEDO, spune în opinia concurentă că este de acord cu reîncriminarea insultei şi calomniei, dar a ţinut să facă precizarea că în legislaţia internaţională cele două infracţiuni sunt dezincriminate.

Opinia concurentă a Iulie Motoc are valoarea unei precizări. Din menţiunile făcute de ea la această opinie rezultă că şi ea ar fi votat pentru reincriminarea insultei şi calomniei. Iulia Motoc a precizat că personal este împotriva reincriminării insultei şi calomniei dar nu a precizat de ce nu a votat înpotrivă în CCR, informează Gândul.info.

Astfel în prima frază a opinie separate, Iulia Motoc reţine că este de acord cu decizia Curţii Constituţionale. În al doilea pargraf Iulia Motoc menţionează însă că normele internaţionale dezincriminează cele două infracţiuni. ”Standardele internaţionale converg în direcţia unei depenalizări a insultei şi calomniei”, a precizat Motoc. Judecătorul CCR a făcut referire la o decizie a Comitetului Drepturilor Omului a ONU care prevde dezincriminarea celor două infracţiuni.

Motoc mai face referire şi la alte câteva decizii ale CEDO care spun acelaşi lucru. În final însă, Motoc arată că observaţiile din ultimul raport MCV privind presa trebuie să fie luate în serios de autorităţi şi că aceste observaţii trebuie transpuse în legislaţie.

În raportul MCV se menţionează următoarele: ”Au existat numeroase exemple de mijloace de informare în mass-media care au exercitat presiuni asupra sistemului judiciar, precum şi anumite îndoieli cu privire la eficacitatea acţiunii de supraveghere desfăşurată de CNA. Situaţia sugerează necesitatea unei revizuiri a normelor existente pentru a garanta faptul că libertatea presei este însoţită de o protecţie corespunzătoare a instituţiilor şi a drepturilor fundamentale ale persoanelor, precum şi pentru a pune la dispoziţie măsuri reparatorii”.

În esenţă Iulia Motoc susţine că din această observaţie a Comisiei Europene rezultă că România trebuie să reincrimineze insulta şi calomnia.

În final, Iulia Motoc se contrazice din nou menţionând că reincriminarea insultei şi calomniei nu reprezintă o soluţie. ”Considerăm că activitatea de supraveghere exercitată de Comisia Europreană trebuie să fie respectată, dar apreciem că procesul de reincriminare penlă a insultei şi calomniei prin presă nu este o soluţie la presiunile pe care mass-media le exercită asupra sistemului judiciar ţinând cont de roul general pe care mijloacele de informare în masă îl deţin într-o societate democratică”, a precizat Motoc

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ