Reprezentanţii industriei auto solicită pregătirea unei strategii naţionale în domeniu

| 22 iul, 2013

Reprezentanţii industriei auto din România au solicitat oficialilor Ministerului Economiei, în cadrul unor consultări organizate la sediul instituţiei, pregătirea unei strategii naţionale în domeniul auto, pe termen mediu şi lung, pentru perioada 2014-2020, în vederea atragerii de noi investiţii, se arată într-un comunicat de presă al ministerului de resort.

Consultările cu oficiali ai Ministerului Economiei au fost organizate cu scopul elaborării Documentului de Politică Industrială (Strategia de Reindustrializare a României).

"Industria auto este un sector de importanţă naţională, prin numărul de salariaţi şi prin cifra de afaceri, iar prin evoluţiile din ultimii ani a devenit o industrie cu multiple şi solide conexiuni europene, în special în sectorul fabricaţiei de automobile şi în cel de componente auto. Cu o valoare adăugată de peste 1,5 miliarde de euro, industria auto a avut, în 2011, cea mai mare pondere în industria manufacturieră românească", se precizează în comunicatul Ministerului Economiei.

Potrivit sursei citate, în sinteza elaborată în urma consultărilor cu sectoarele industriale este prezentă şi solicitarea privind constituirea unui grup de lucru inter-instituţional permanent pentru industria auto, precum şi cerinţa expresă referitoare la participarea miniştrilor la întâlniri cu investitorii din companiile multinaţionale pentru a se evita plecarea unor mari jucători internaţionali interesaţi să dezvolte afaceri în domeniul auto în România.

În ceea ce priveşte legislaţia specifică, reprezentanţii industriei auto au solicitat, printre altele, armonizarea reglementărilor în domeniile competitivităţii, protecţiei mediului şi siguranţei rutiere. De asemenea, s-a adus în discuţie crearea unui cadru legislativ care să permită accesul la fondurile europene pentru proiecte de siguranţă rutieră, dar şi reducerea şi simplificarea fiscalităţii. 

În perioada 9 aprilie - 29 mai 2013, la sediul Ministerului Economiei au avut loc consultări cu asociaţii profesionale şi patronale, companii, institute de cercetare, clustere, poli de competitivitate, parcuri industriale şi alte structuri economice interesate în vederea elaborării Documentului de Politică Industrială, unul dintre documentele care vor sta la baza Strategiei de Competitivitate a României.

La consultări au fost prezente peste 250 de entităţi industriale din 24 de mari industrii, iar prin reprezentanţii asociaţiilor profesionale şi patronale şi-au exprimat punctele de vedere peste 400 astfel de entităţi. 

Documentul de Politică Industrială este o componentă a unui document mai amplu: Strategia de competitivitate a României pentru perioada 2014-2020.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ