Republica Moldova: Dodon insistă asupra prerogativei de dizolvare a Parlamentului

| 02 mar, 13:34

Președintele Republicii Moldova, prorusul Igor Dodon, a insistat asupra acordării de împuterniciri suplimentare șefului statului în ceea ce privește dizolvarea parlamentului, în discuțiile pe care le-a avut joi cu președintele Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio, aflat într-o vizită la Chișinău, potrivit mass-media de peste Prut.

Dodon a declarat că își dorește păstrarea sistemului electoral actual, dar a subliniat că sunt necesare modificări care ar asigura dreptul la vot al tuturor cetățenilor Republicii Moldova, inclusiv din diasporă și din stânga Nistrului.

Comisia de la Veneția este gata să sprijine autoritățile moldovene în procesul de modificare a legislației electorale, a declarat la rândul său Gianni Buquicchio, avertizând într-o conferință de presă miercuri, după întrevederea cu președintele parlamentului, Andrian Candu, că, în acest proces, autoritățile trebuie să țină cont "de mai multe principii".

Recent, conducerea parlamentului moldovean a anunțat că în scurt timp va fi creată o comisie care va propune amendamente la Codul electoral.

În acest context, cei 24 de deputați socialiști din legislativul de la Chișinău au lansat joi o inițiativă de modificare a Constituției, susținută de președintele Igor Dodon.

Pentru ca aceasta să fie înregistrată este nevoie de 34 de semnături. Socialiștii le-au solicitat deputaților din alte grupuri parlamentare să semneze, dar deputații Partidului Liberal (PL), Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM) și ai Partidului Democrat (PD) au refuzat să susțină inițiativa.

Igor Dodon a solicitat modificarea Constituției pentru a obține noi atribuții care i-ar permite dizolvarea parlamentului. El a declarat că, dacă inițiativa nu va fi susținută în legislativ, va începe strângerea de semnături pentru organizarea unui referendum în acest sens.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ