Riscuri de securitate. Cât de posibil este un conflict SUA-Iran în 2019?

| 19 dec, 10:11

O confruntare cu Iranul, un atentat terorist major sau un atac informatic împotriva infrastructurii Statelor Unite, sunt riscurile la adresa securității SUA în 2019, în viziunea Council on Foreign Relations.

Posibilitatea izbucnirii unui conflict între Statele Unite și Iran, precum și între SUA și China constituie două dintre cele mai mari amenințări la adresa păcii în 2019 și necesită o atenție sporită din partea factorilor de decizie politică, potrivit celui de-al unsprezecelea sondaj Preventive Priorities Survey realizat de către Council on Foreign Relations (CFR). Ancheta realizată de organizația independentă de tip think-tank a identificat nouă situații care reprezintă priorități în prevenirea unor conflicte posibile pentru Statele Unite în anul următor. Alături de conflicte armate sau atacuri teroriste, înrăutățirea situațiilor umanitare din Venezuela și Yemen sunt, de asemenea, preocupări majore care necesită un efort mai mare din partea autorităților americane și internaționale, astfel încât acestea să nu se deterioreze, notează G4media.ro.

Sondajul Preventive Priorities Survey a fost realizat de către Centre for Preventve Action (CPA) din cadrul CFR și, în cadrul lui, mai mulți experți de politică externă și oficiali guvernamentali au fost rugați să identifice treizeci de conflicte aflate în desfășurare sau potențiale, pe baza probabilității că ele se vor produce în 2019 sau se vor agrava în anul următor. Specialiștii au fost rugați să listeze aceste conflicte și în funcție de impactul lor potențial asupra intereselor naționale ale Statelor Unite. Interesant de menționat este că, dintre cele 30 de conflicte posibile în 2019, 26 au fost considerate riscuri existente sau potențiale și în sondajul de anul trecut.

Autorii studiului afirmă că “Administrația Donald J. Trump încă nu s-a confruntat cu o criză internațională serioasă, în care președintele a trebuit să se lupte cu decizia dureroasă de a angaja Statele Unite într-o intervenție militară nouă și potențial costisitoare. Președinții anteriori nu au fost atât de norocoși și, pe măsură ce lumea a devenit mai dezordonată într-o varietate de moduri, este rezonabil să presupunem că este doar o chestiune de timp înainte ca Administrația Trump să se confrunte cu prima sa criză majoră.”

Tag-uri: iran, SUA
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ