Româncele supărate l-au lăsat pe Băsescu fără replică

Opozanții regimului comunist spuneau la Radio Europa Liberă, despre politica de natalitate forțată impusă de dictator, că Nicolae Ceaușescu se credea un conducător prea mare pentru un popor prea mic. Butada a fost reamintită opiniei publice de recentul derapaj în discursul celui care încă este șeful statului român.

La ultima sa întâlnire cu reprezentantele mediului de afaceri, de fapt o molcomă întâlnire aranjată, cu scop preelectoral, Băsescu și-a scăpat iar cravata în supă, la modul binecunoscut: cu o mână a dat, după care cu ambele a luat înapoi. Nici nu a apucat bine să mimeze interesul său pentru șansele femeii în politică, subiect care se subânțelege că fusese pregătit cu grijă de alții, că s-a apucat să cânte după ureche. Mai întâi a improvizat pe tema politicienelor sale favorite, pe care le și vedea ajunse la Palatul Cotroceni. După care, cu o mișcare imprevizibilă care a răsturnat țambalul și le-a tăiat oxigenul consilierilor săi, câți or mai fi, s-a apucat să ”urecheze” paternalist femeia româncă:

"Cum Dumnezeu femeia romă poate ţine cinci-şase copii, iar românca nu poate? E adevărat, ea nu este manager, femeia romă (...) Trebuie să mergem şi în zona cealaltă. Poate maternitatea este una dintre misiunile fundamentale ale femeii, asta mi se pare mie".

De fiecare dată de câte ori îi reușește o figură de acest gen, rememorez criticile care i-au fost aduse imediat după câștigarea primului mandat. Mulți au suspinat atunci și au spus că nu e bine, o să ne facem de râsul lumii, noul șef de stat nu are alură, prestanță și tactul necesar unui președinte. Și într-adevăr, lui Traian Băsescu nu prea i s-au văzut manșetele, în tot timpul celor două și prea lungi mandate.

Trecând peste faptul că nu poți supraviețui ca om politic în nicio țară civilizată după un episod cum a fost acela cu ”țiganca împuțită” din 2007, ne-am fi așteptat după acel incident ca Traian Băsescu să ocolească cu grijă orice referire la reprezentantele etniei respective. N-a fost să fie așa și, sincer să fiu, încep să cred că Traian Băsescu va rămâne totuși consemnat în analele istoriei moderne a românilor, dacă nu pentru altceva, atunci măcar pentru inconștiența politică uluitoare de care a dat dovadă în repetate rânduri, când a scăpat din constrângerile discursului oficial direct în decor, precum câinele care rupe lanțul.

Și pentru că o vorbă veche, din popor, spune că după faptă și răsplată, Traian Băsescu a fost ”omagiat” pentru declarațiile sale de un flash-mob artistic feminin care a durat exact cât a fost necesar pentru ca toate agențiile mai importante de știri să consemneze și să transmită conținutul pancartelor prin care româncele i-au întors, țâfnoase, urecheala prezidențială.

Preferata mea este "Preşedinte european, uterul meu nu e competenţa ta" dar s-au mai putut citi acolo și altele, ca de exemplu "Sărăcie, rasism, misoginism. Toate «misiunile» preşedintelui", "«Patriotismul» comunist a omorât mii de femei", "Femei albe, femei rome, femei sărace. Solidaritate", "Copilul ei, dreptul ei", "Cartonaş roşu. Copiii - alegere, nu datorie. Femeile rome, cetăţene", "Preşedinte european, uterul meu nu e competenţa ta", "Preşedinte jucător, pentru ţară şi popor, naşte tu cu drag şi spor".

Cert este că, timorat de caracterul improvizat al protestului, președintele s-a ascuns după draperiile grele ale palatului, iar la femeile revoltate în fața porților n-au fost trimiși decât jandarmii, să împrăștie protestul neautorizat. Doamnele au motivat inteligent că nu este vorba de un protest ce necesită autorizare ci de o manifestare culturală care este exceptată, conform articolului 3 din Legea 60/1991. Cum președintele nu și-a găsit la timp cuvintele și nici nu s-a arătat la portiță, iar jandarmii nu aveau simțul umorului activat, cel mai deștept a cedat și doamnele au plecat pe la casele lor, după legitimările de rigoare. Stefan Ferenczy

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ