România, ameninţată de un VIRUS extrem de periculos

| 03 iun, 2014

România este pregătită cu toate soluţiile de diagnostic pentru pericolul care vine de la Est, dau asigurări autoritățile. Este vorba de virusul pestei porcine africane.

„România este pregătită pentru pericolul care vine de la Est, respectiv virusul pestei porcine africane, care a intrat în Polonia şi Lituania. Avem soluţii de diagnostic, dar este important să fim capabili să stopăm virusul la primul focar. Boala s-a întins din Georgia, unde a omorât peste 90% din porci şi a ajuns în Rusia, Ucraina, Lituania şi Polonia. La Laboratorul Naţional de Referinţă avem şi virusul securizat, dar şi toate testele pregătite", a afirmat, astăzi, directorul Institutului de Diagnostic şi Sănătate Animală (IDSA), Ştefan Nicolae, citat de Agerpres.

Ștefan Nicolae a explicat că virusul pestei porcine africane nu se transmite direct, de la porc la porc, ci de la o căpuşă. Tocmai de aceea, în prezent se fac cercetări pentru a vedea dacă în România există acest tip de căpuşă.

 

Nordul și estul țării, vulnerabile

Potrivit autorităților, următoarele opt judeţe din nordul şi estul ţării prezintă o vulnerabilitate crescută de risc la pesta porcină africană din cauza vecinătăţii cu Ucraina: Satu Mare, Maramureş, Suceava, Botoşani, Iaşi, Vaslui, Galaţi şi Tulcea.

Mortalitatea în rândul animalelor poate ajunge până la 100%

Precizăm că țara noastră nu s-a confruntat niciodată cu acest virus. Autoritățile explică că virusul provocă pagube economice importante, dar nu este periculos pentru om.

Virusul nu acționează la fel ca cel al pestei porcine clasice. Astfel, morbiditatea şi mortalitatea în rândul animalelor este mult mai mare şi poate ajunge până la 100%. Problema este că nu există metode specifice de prevenire.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ