România este ideală pentru a fi folosită în atacuri cibernetice (Raport Strategikon)

| 19 iul, 16:35

România este ideală pentru a fi folosită în atacuri cibernetice asupra altor ținte atât din interiorul țării, cât și din afară, deoarece are cea mai mare viteză a internetului din UE și o protecție foarte slabă a calculatoarelor și a rețelelor cibernetice. Datele apar într-un raport al think tank-ului Strategikon făcut public marți.

Documentul susține că lipsa unei legi care să traseze răspunderea privind o infrastructură cibernetică aflată în proprietatea unui operator privat face ca avantajele ce derivă din capabilitățile superioare ale infrastructurii la nivel de țară să devină "reale dezavantaje din punct de vedere cibernetic la nivel local, regional și chiar global".

Potrivit raportului, există o nevoie acută de siguranță în cyber spațiu, în contextul în care, susține aceeași sursă, "amenințările teroriste ale ultimilor ani au pornit cu predilecție de pe www și au vulnerabilizat radical sistemele naționale de protecție online".

În tot acest cadru, autorii raportului consideră că, în România, "în fața riscurilor venite din lumea virtuală, opinia publică se luptă încă cu fantomele concentraționare ale poliției politice", în timp ce SUA, Canada și alte state importante din Europa "fac front comun împotriva hoardelor care prăduiesc și se organizează online, împotriva criminalilor fără chip".

Analiza Strategikon vizează și situația din Europa de Est în ceea ce privește criminalitatea cibernetică, apreciind că aceasta "operează ca o piață legitimă de afaceri, devenind din ce în ce mai comercializată și orientată pe servicii".

"Est-europenii și germanii sunt dintre cei mai activi în ecosistemul european al criminalității cibernetice. Potrivit Interpol, în 2015, infractorii cibernetici est-europeni au fost printre cei mai sofisticați. Ei folosesc software-ul creat de alți hackeri, dar implementează instrumente customizate, create pentru operațiuni speciale. Acești actori lucrează de obicei în echipe mici, concentrate pe proiecte la îndemână și sunt extrem de atenți la păstrarea anonimității", precizează documentul.

Raportul Strategikon, intitulat "Libertate, încredere și securitate în spațiul cibernetic național și european" a fost realizat sub ghidarea lui Eugen Valeriu Popa, vicepreședinte al think tank-ului. Autorii săi sunt Bebe Viorel Ionică — fost secretar de stat în Ministerul Comunicațiilor, Claudiu Săftoiu — fost director al SIE, Corneliu Vișoianu — doctorand în cadrul Universității Naționale de Apărare, Denis Kurunczi — consilier juridic la Institutul Național de Cercetare și Dezvoltare în Informatică, Filofteia Repez — profesor asociat în cadrul Facultății de Securitate și Apărare a Universității Naționale de Apărare, Florin Necula — consilier în Ministerul Economiei, Gabriel Mihăilescu — profesionist IT cu experiență în administrarea sistemelor, dezvoltarea și implementarea strategiilor IT, Steluța Mădălina Neacșu — expert în securitatea internațională și Mihai Popa — expert în drept corporativ.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ