România, pe locul doi în Europa la economie subterană. Aproximativ 1,4 milioane de români muncesc la negru

| 06 apr, 09:41

Suntem pe locul doi în Europa la economie subterană, se arată într-un raport a Comisiei Europene. Doar Bulgarii sunt mai pricepuţi ca noi la evaziune şi la munca la negru. Cu banii pe care statul român îi pierde printre degete într-un an, ar putea fi construite toate autostrăzile promise de PSD în  în programul de guvernare.

România se bate cu Bulgaria pentru primul loc în Uniunea Europeană la economia subterană. Ţara noastră figurează pe locul doi, cu 28% din PIB, iar bulgarii cu 30%, într-o estimare realizată de Comisia Europeană. La polul opus se află Luxemburg cu 8,8% din PIB şi Austria cu 8,2% din PIB, conform unui raport al uniunii europene pe anul 2015, dat acum publicităţii.

Economia neagră va înghiţi în acest an 81 miliarde de lei, adică aproximativ 18 miliarde de euro, scrie Jurnalul Naţional. Din aceşti bani s-ar putea contrui toate cele şase autostrăzi promise de PSD în programul de guvernare.

În total, 1,4 milioane de români muncesc la negru. Cei mai mulţi sunt în industrie, aproximativ 550 de mii de persoane, apoi în comerţ şi construcţii, fiecare cu aproape 350 de mii de oameni, şi în transporturi şi comunicaţii cu 163 de mii de angajaţi fără forme legale.

Munca la negru reprezintă între 15-20% din PIB în România, potrivit Raportului de ţară al Uniunii Europene, dat publicităţii în 2017. Dacă luăm în calcul procentul minim de 15% din PIB, rezultă că românii bagă în buzunare din diverse activităţi nedeclarate 123 de miliarde de lei, adică circa 27 de miliarde de euro.

România a pierdut peste 30 de miliarde de euro în cei zece ani de când a intrat în Uniunea Europeană ca urmare a eliminării plăţii TVA în vamă. Clasamentul evazioniştilor este condus detaşat de industria alimentară, de cea farmaceutică şi de comerţul cu produse agricole. În România activează peste 100.000 de firme care nu niciun fel de angajat.

Tag-uri: munca la negru
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ