România va relua negocierile pentru recuperarea tezaurului din Rusia

| 29 apr, 2013

România va începe din toamnă negocierile pentru recuperarea tezaurului din Rusia, a anunţat luni guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu.

România încearcă de 19 ani să recupereze tezaurul constând în peste 90 de tone de aur, documente şi tablouri în valoare de miliarde de euro.

Mugur Isărescu spune că a făcut un juramant pentru recuperarea celor peste 90 de tone de aur evacuate la Moscova în timpul Primului Război Mondial şi vrea să-l respecte. Pe de altă parte, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a reluat ideea că rezerva de aur nu mai trebuie să crească, arătând că de câte ori s-a depăşit nivelul de 100 de tone "România a păţit ceva", în contextul deschiderii exploatării Roşia Montană.

"Eu am o invatatura. Este cam pesimista. Deci eu nu vreau sa mai creasca rezerva de aur, personal, sunt aici peste 100 de tone, pentru că sunt superstiţios. De câte ori am trecut peste 100 de tone, România a păţit ceva. De data asta să rămânem la 100 de tone, este suficient de mult, 103 tone", a declarat Isarescu, luni, la simpozionul anual de istorie si civilizatie bancara "Cristian Popisteanu", conform Agerpres.

Aurul s-a apreciat timp de 12 ani consecutivi până în luna septembrie a anului 2011, când a atins preţul record de 1.923,7 dolari pe uncie (aproximativ 61,8 dolari pe gram). Ulterior, cotaţia metalului preţios a intrat pe o pantă predominant descendentă şi se plasează acum la aproape 30% sub nivelul record din 2011. Totuşi, cotaţiile sunt mult peste cele din urmă cu opt ani, când uncia se tranzacţiona la circa 400 de dolari.

Guvernul va crea o nouă companie care se va ocupa exclusiv de proiectul Roşia Montană, operaţiune deja planificată într-un document în care este menţionat că proiectul poate genera venituri şi încasări bugetare de mai multe miliarde dolari, poate relansa industria minieră şi crea locuri de muncă, relatează Mediafax.

Noua companie, care va fi denumită "Minvest Roşia Montană", va prelua de la Minvest Deva pachetul de 19,3% din acţiuni deţinut la societatea Roşia Montană Gold Corporation, va avea ca obiect principal de activitate servicii anexe pentru "extracţia mineralelor" şi va funcţiona doar în subordinea ministrului delegat pentru Proiecte de infrastructură de interes naţional şi investiţii străine, Dan Şova (PSD).

Compania deţine la Roşia Montană (judeţul Alba), prin concesionare în vederea exploatării, cel mai important zăcământ de aur din România, evaluat la aproximativ 300 de tone de aur şi 1.600 de tone de argint.

În prezent, rezerva de aur a României se situează la 103,7 tone (4,17 miliarde euro), ceea ce plasează România pe poziţia a 34-a în calsamentul privind rezervele de aur, condus de SUA cu peste 8.000 de tone.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ