Românii din mediul urban au consumat 8 kilograme de pâine pe lună, de persoană, în primul trimestru

| 02 aug, 2013

Românii din mediul urban au consumat 8 kilograme de pâine/persoană în medie pe lună, în primul trimestru al acestui an, în timp ce în mediul rural s-au consumat 9,1 kilograme de persoană, potrivit unei anchete realizate de Institutul Naţional de Statistică.

Pe regiuni, cel mai mare consum mediu de pâine şi produse de franzelărie s-a înregistrat în regiunea Sud-Vest Oltenia (10,7 kg/persoană), iar cel mai scăzut, în regiunea Nord-Est (6,5 kg/persoană), potrivit Agerpres.

La 31 iulie, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, a declarat că datele oficiale arătau că românii consumă din ce în ce mai puţină pâine. Astfel, dacă în anii 1999-2000, consumul oficial era de 1,8 milioane de tone, în 2010 acesta ajungea la numai 558.000 de tone.

Guvernul a decis în această săptămână să reducă la 9% TVA la pâine, de la 1 septembrie.

Consumul mediu lunar de carne şi preparate din carne pe o persoană a fost, în trimestrul întâi din 2013, de 4,1 kg lunar. În mediul urban consumul de carne şi preparate din carne a fost de 4,2 kg/persoană, faţă de 3,9 kg/persoană în rural. Pe regiuni, cel mai mare consum s-a înregistrat în regiunea Vest (5,1 kg/persoană), iar cel mai scăzut în Sud-Est si Sud-Muntenia (3,8 kg/persoană).

De asemenea, consumul de lapte a fost de 5,8 litri/persoană în medie pe lună. Între gospodăriile din rural (6,3 litri/persoană) şi cele din urban (5,5 litri/persoană) s-a înregistrat un decalaj de 0,8 litri/persoană. Regiunea Nord-Vest a înregistrat cel mai mare consum de lapte (7,9 litri/persoană), în timp ce consumul cel mai scăzut a fost în regiunea Sud-Vest Oltenia (4,3 litri/persoană).

Consumul de legume a fost de 6,4 kg/persoană, în medie pe lună. Pe regiuni, cel mai ridicat consum s-a înregistrat în regiunea Sud-Vest Oltenia (7,9 kg/persoană).

În aceeaşi perioadă, consumul de fructe a fost de nivel relativ scăzut, de 3,5 kg/persoană. Un consum de fructe peste medie s-a înregistrat în mediul urban şi în regiunile Bucureşti-Ilfov, Nord-Vest, Vest şi Centru.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ