Romaşcanu: Probabilitatea este maximă ca în iulie şi august să avem sesiune extraordinară a Parlamentului

| 19 mai, 17:39

Purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romaşcanu, a anunţat, marţi, că ”probabilitatea este maximă ca în iulie şi august să avem sesiune extraordinară a Parlamentului”, timp suficient pentru adoptarea setului de legi pe care PSD îl propune în cadrul Programului ”Repornim România”.

 

Liderii PSD au discutat, marţi, despre cele 28 de legi pe care le au în vedere în cadrul Programului ”Repornim România”.
”Programul ”Repornim România” – un set de 28 de legi a căror valoare este de aproximativ 8% din PIB – va fi în foarte scurt timp transpus în legi. Din nefericire, constatăm că Guvernul Orban nu reuşeşte să deblocheze nimic din sectorul economic, totul ste pus la timpul viitor. România are nevoie de măsuri acum”, a afirmat Romaşcanu, într-o conferinţă de presă.
Întrebat dacă există timp suficient pentru adoptarea acestor măsuri sau va exista o sesiune extraodinară a Parlamentului, purtătorul de cuvânt al PSD a afirmat: ”Din ceea ce a anunţat şi domnul preşedinte Ciolacu în spaţiul public, probabilitatea este maximă ca în iulie şi august să avem sesiune extraodinară, deci Parlamentul va lucra, chiar în tmp de vacanţă parlamentară teoretică şi atunci vom avea timpul necesar să trecem toate aceste legi”.
Măsurile propuse de PSD includ:
1.PSD sprijină angajatorii care îşi reiau activitatea şi reîncadrează românii care şi-au pierdut locul de muncă în perioada stării de urgenţă şi pentru cei care au revenit în ţară. Propunem două măsuri concrete: acordarea sumei de 2.250 de lei timp de 3 luni pentru angajatori şi a sumei de 1.000 de lei pentru fiecare persoană care revine la muncă, tot pe o perioadă de trei luni. Acordarea acestui stimul de reinserţie va fi condiţionată de menţinerea locului de muncă timp de cel puţin un an de zile de la data încetării subvenţiei.
2.PSD susţine locurile de muncă prin suspendarea impozitului pe venit, a contribuţiilor şi taxelor locale până la sfârşitul anului pentru companiile din sectorul turismului, transportului, Horeca, cosmetică profesii liberale, dacă menţin locurile de muncă.
3.PSD protejează puterea de cumpărare a populaţiei printr-o schemă de ajutor pentru ca românii să poată suporta facturile mai mari la energie şi gaze. Acestea vor creşte prin liberalizarea preţurilor, de aceea Guvernul are termen până la 1 iulie 2020 să definească consumatorul vulnerabil.
4. PSD susţine agricultura prin plata la cinci zile pentru produsele proaspete şi 15 zile pentru celelalte produse, dar şi printr-o schemă de ajutor de stat, în valoare de 500 de milioane de lei pentru susţinerea fermierilor care au fost afectaţi de secetă sau de pandemie.
5.PSD încurajează revenirea imediată a sectorului de transport şi a sectorului de producţie auto şi electrocasnice prin: suspendarea taxelor specifice în sectorul transporturi, dublarea bugetului programului Rabla clasic şi direcţionarea programului Rabla plus către achiziţiile de autoturisme exclusiv româneşti făcute din instituţiile publice, creşterea de 10 ori a plafonului pentru programul Rabla pentru electrocasnice, de la 30 de milioane la 300 de milioane de lei în anul 2020.
6.PSD încurajează turismul din România printr-o schemă de ajutor de stat pentru susţinerea turiştilor şi a operatorilor de turism, care prevede acordarea de vouchere de vacanţă care pot fi folosite până la 31 decembrie 2021, stimularea investiţiilor în cele 31 de staţiuni balneare cu un buchet alocat de 1 miliard de euro pe următorii zece ani.
7. PSD susţine familiile cu venituri mici asigurând o indemnizaţie de sprijin pe o perioadă de trei luni, în valoare de 700 lei pe luna pentru gospodăriile cu venituri de până la 1500 de lei pe lună şi de 300 de lei pentru gospodăriile cu venituri de la 1.500 la 2.000 de lei pe luna. Aceşti bani pot fi folosiţi doar pentru alimente şi medicamente şi vor fi daţi sub forma unor vouchere.
8. PSD deblochează economia şi diminuează blocajul financiar şi creditul comercial. Eşalonarea obligaţiilor fiscale pentru firmele afectate pentru o perioadă de şase luni, fără penalităţi şi dobânzi, susţinerea activă a mediului de afaceri prin linii de credit finanţate prin băncile cu capital de stat, CEC şi Eximbank la dobânzi de maximum 1,7%, termene scurte de plată a facturilor de către stat şi companiile de stat către operatorii economici privaţi, decontarea rapida concediilor medicale.
9. PSD susţine IMM-urile şi tinerii antreprenori prin flexibilizarea clauzelor din contractele încheiate în cadrul programului Start-up Nation astfel încât derularea acestora să poată fi continuată, diminueare blocajelor financiare prin garantarea cumpărării de creanţe de la IMM-uri de către instituţii de credit.
Măsurile au fost prezentate, în 10 mai, de către Marcel Ciolacu. Când se pregătea să anunţe a zecea măsură, iderului PSD i s-a făcut rău, iar conferinţa a fost întreruptă.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ