Roşca Stănescu: Am primit bani de la firma care a făcut viramente pentru Alianţa DA în schimbul unor acţiuni

| 08 noi, 2013

Senatorul liberal Sorin Roşca Stănescu a declarat vineri că a beneficiat "de două sume de bani" de la firma despre care a susţinut că ar fi făcut viramente în contul Alianţei DA, în schimbul vânzării acţiunilor pe care le avea la trustul de presă "Ziua", subliniind că a fost "o tranzacţie perfect legală".

"Cât priveşte alegaţiile preşedintelui României, Traian Băsescu, vizând faptul că aş fi beneficiat, de la aceeaşi firmă care ar fi făcut viramentele în contul Alianţe DA, la rândul meu de două sume de bani, răspunsul este simplu de dat. Şi a fost deja investigat. Da, am beneficiat de două sume de bani în schimbul vânzării acţiunilor pe care le aveam la trustul de presă 'Ziua'. Iar în prima parte a anului 2004, când s-a făcut această tranzacţie perfect legală, Banca Naţională a României a aprobat operaţiunile financiare în baza unui dosar pe care experţii instituţiei l-au studiat", afirmă Roşca Stănescu, într-un comunicat citat de Agerpres.


Referitor la faptul că preşedintele Băsescu l-a acuzat de fals cu privire la afirmaţiile legate de finanţarea Alianţei DA în campania electorală din 2004, Roşca Stănescu a subliniat că, în calitate de senator, a încercat să afle adevărul, făcând publice nişte documente despre care nu avea 'niciun fel de bănuială că ar fi false'.


El a precizat că a fost sesizat cu privire la faptul că la Parchetul General este depusă, din lună martie, o "plângere penală incendiară", care arată că o alianţă politică a încasat ilegal 7 milioane USD.

"Iar această plângere este semnată nu de o persoană oarecare, nu de un ONG oarecare, ci de Fundaţia pentru Apărarea Cetăţenilor împotriva Abuzurilor Statului, care s-a făcut cunoscută, în ultimii ani, prin numeroase intervenţii publice, extrem de pertinente. Ce ar putea face acelaşi senator după ce, la începutul lunii octombrie, rosteşte o declaraţie politică de la tribuna Parlamentului pe aceeaşi temă, solicitând organelor în drept să investigheze cazul. Declaraţie care a apărut în Monitorul Oficial al României. Ce ar putea face acelaşi senator văzând că, în ciuda acestor demersuri, instituţiile statului şi, în primul rând, Parchetul General nu dau niciun răspuns. Mai mult chiar, din discuţiile cu reprezentanţii FACIAS, a rezultat că niciunul dintre aceştia nu a fost invitat la Parchet pentru a oferi detalii", a explicat senatorul liberal.

El a subliniat că ar fi fost vorba despre o "primă verificare extrem de sumară", cu privire la faptul dacă banii respectivi au intrat în contul Alianţei DA, în campania electorală din 2004.

"Pentru un procuror durează câteva minute să sesizeze Oficiul pentru Prevenirea Spălării Banilor. Pentru Oficiu durează câteva minute să se informeze. Şi apoi, dacă informaţiile şi documentele prezentate în plângerea penală sunt false, acest fapt este comunicat şi consemnat ca atare. Chestiunea putea fi lămurită în luna martie a acestui an. Sau măcar după declaraţia mea politică, făcută în urmă cu mai bine de o lună. Ce altceva ar mai putea face un senator, aflat într-o asemenea situaţie şi încercând să afle adevărul, decât să forţeze lucrurile, făcând publice respectivele documente, despre care nu avea niciun fel de bănuială că ar fi false. Şi care este răspunderea senatorului care, în interes public, în încercarea de a afla adevărul şi de a obţine un răspuns de la instituţiile statului, a făcut cunoscute documente aflate într-un dosar penal? Pe care nu le-a sustras", a conchis Roşca Stănescu.

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat vineri seară că acuzaţiile lui Sorin Roşca Stănescu pe tema finanţării campaniei Alianţei DA sunt false şi reprezintă "un joc".

De asemenea, preşedintele a mai declarat că îl roagă pe preşedintele Senatului, Crin Antonescu, să-l întrebe pe senatorul liberal Sorin Roşca Stănescu dacă în 2004 i-au fost virate în cont nişte sume de bani de la o firmă cipriotă.

"Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, vrea să facă şi o comisie, pentru că aşa era programat, în program era ca circul să fie umflat printr-o comisie parlamentară unde s-ar fi dus domnul ministru de Interne şi, stimulată de dl. Crin Antonescu, să facem o comisie parlamentară, să vedem cum a spălat preşedintele banii. Ridicol. Dar, dacă tot se întrunesc la grupul parlamentar, public îl rog pe dl Crin Antonescu să îl întrebe pe Roşca Stănescu dacă pe data de 3.02.2004 i s-au virat în cont, exact de la firma cipriotă care era în documente, suma de 299.672 de dolari. Asta pe 3.02.2004, şi să îl mai întrebe despre o altă dată, tot din anul 2004, adică 30.12.2004, dacă i s-a virat cumva, tot de la aceeaşi firmă din documente, suma de 486.000 de euro şi eventual contra căror servicii. Poate îi spune lui Crin Antonescu", a susţinut Băsescu, la Palatul Cotroceni.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ