Să nu-i omorâm pe primari cu pietre

| 30 noi, 2013

Senatorii au adoptat o inițiativă legislativă referitoare la majorarea indemnizațiilor primarilor, viceprimarilor, a președinților și vicepreședinților consiliilor județene, o măsură contestată de actuala opoziție.

Proiectul legislativ ce urmează să ajungă spre aprobare în Camera Deputaților, prevede o indemnizație de 7.643 de lei pentru primarul general al Capitalei și de 6.390 de lei pentru viceprimar. Indemnizațiile cele mai mici sunt cele ale primarilor de comune, cpentru care sunt prevăzuți doar 3.600 de lei. Pe aceste sume, considerate excesive de opoziția care a punctat că Sorin Oprescu urmează să ia un salariu mai mare decât președintele Băsescu, cea mai pertinentă luare de poziție a reușit să o aibe chiar controversatul primar constănțean, Radu Mazăre. Acesta a punctat, pe bună dreptate, că nu trebuie luat ca etalon politicianul care nu trăiește din acel salariu și s-a oferit ca exemplu, spunând că și-a donat mereu salariul la asociația Fair-Play ”pentru amărâți și pentru bătrâni”. Dar să ceri unui om să administreze un oraș de dimensiunea Constanței, cu 300.000 de locuitori, pentru ceva mai puțin de o mie de euro pe lună, ”este un caraghioslâc”. Radu Mazăre a mai tras atenția că astfel un primar câștigă mai puțin decât un comisar de poliție care, conform uzanțelor ar trebui să fie subalternul edilului.

Cel puțin un lucru pernicios s-a strecurat în criticile aduse de Emil Boc și alți lideri din opoziție pe acest proiect legislativ. Este profund anormală concluzia la care ajungem prin ricoșeu, dacă refuzăm să admitem că o creștere a salariilor, în cazul primarilor, ar fi perfect normală. În loc să punem bazele unei salarizări judicioase pentru o activitate grea și care implică răspunderi publice mai mari decât în cazul oricărei alte profesii și pe aceste baze să elaborăm standarde urbane și proceduri de lucru mult mai apropiate de cele europene, opoziția oarbă făcută de Boc acestei inițiative propagă ideea că primarii fură și n-au nevoie de salarii. La ora actuală, cea mai blândă interpretare a acestor critici îi exclude din start din cursa pentru funcția de edil al urbei pe acele persoane care, deși probabil sunt foarte buni administratori, nu se pot întreține din alte surse de venit.

Cine ar trebui să vină la primării, conform acestor critici? Cei care câștigă suficient din alte activități, nu au timp de altceva. Cei care ar fi poate foarte buni și niște administratori competenți, sunt descurajați din start de salarizarea meschină. La ora actuală cineva chemat să administreze o companie cu numai câteva sute de angajați, câștigă mult mai mult, chiar și la stat. Primarilor actuali și viitori, conform vocilor mereu în contra măsurilor luate promovate de USL, în loc de salarizare și o motivare conformă cu efortul presupus, Emil Boc și PDL le-ar oferi în continuare scuze pentru a ridica neglijent din umăr, când sunt prinși cu mâța-n sac.

Un primar bun, conform accepției europene, este un manager al comunității în slujba căreia își pune priceperea și efortul. Pentru a emite de la acesta pretenții și a-i impune criterii de performanță și moralitate, trebuie în primul rând să-l salarizăm corespunzător. Cei care vor avea în continuare surse alternative de venit, în caz că sunt legale, vor putea să procedeze ca Radu Mazăre și să lucreze onorific. În cazul veniturilor ilicite, primarii nu vor mai avea scuze și tocmai în baza acestei salarizări corespunzătoare se va putea aplica de acum legea, fără menajamente.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
01 dec, 2013
pensionar militar
Sunt de acord a nu se folosi pietrele! Mai sunt si alte metode! In legatura cu salariul sunt mai multe de comentat dar voi aduce in prim plan doar problema raporului de 1 la 7 despre care se tot vorbeste dar nu se aplica. Adica cel mai mare salariu sa nu poata depasi suma de 7 ori a celui mai mic salariu. Ma refer la salariile bugetarilor.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ