Salariile conducerii companiilor se plafonează

| 29 mai, 2013

Guvernul a adoptat miercuri Ordonanţa de Urgenţă prin care se plafonează salariile conducerii companiilor de stat, care vor putea fi de cel mult şase ori mai mari faţă de venitul mediu brut dintr-o ramură, a anunţat miercuri ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea.

Liviu Voinea, ministrul deleagat pentru buget,  a precizat că nivelul salariilor este diferit în fiecare ramură, dar regula este că acestea nu pot depăşi de şase ori nivelul mediu brut din domeniul respectiv.

El a precizat că, după acest nivel maxim, ceilalţi membri ai Consiliului de Administraţie 'nu pot avea decât o remuneraţie egală cu un salariu mediu brut pe ramură'. În privinţa directorilor din companii, salariile lor sunt stabilite de Consiliul de Administraţie, dar nu pot depăşi remuneraţia preşedintelui CA.

"Ca urmare, această OUG introduce disciplină bugetară şi la nivelul politicii salariale în companiile de stat, care au fost exceptate de la legea salarizării unitare. Existau situaţii anormale, discrepanţe salariale foarte mari în cazul unor conducători de companii de stat, eventual cu pierderi", a punctat Voinea.

Liviu Voinea a menţionat însă că, pe lângă această remuneraţie fixă, există şi o remuneraţie variabilă, care poate fi stabilită în funcţie de recomandările consultanţilor şi care va depinde de atingerea unor indicatori de performanţă. El a justificat urgenţa acestui act normativ prin încercarea de a preveni ca bugetele pe 2013 ale acestor companii să se bazeze pe salarii, contracte de mandat cu sume exagerat de mari.

Întrebat dacă managerii companiilor al căror buget a fost deja aprobat vor fi exceptaţi de la această regulă, Voinea a răspuns că situaţia poate varia de la o companie la alta.

"Pe contractele existente de mandat - da. Dar depinde - poate varia de la o companie la alta, în funcţie de ce scrie în actul constitutiv al fiecărei companii. Adunarea Generală a Acţionarilor poate să stabilească limite pentru fiecare an. Deci mandatul poate fi una, dar limita de încadrare bugetară pe anul în curs poate fi diferită. Acum există o bază legală de limitare. Cei în cazul cărora au trecut bugetele nu este obligatoriu că li s-au semnat şi contractele de mandat. Dar există o bază pentru renegocierea mandatelor, în cazul în care au fost aprobate între timp. Diferă de la caz la caz", a spus el.

Premierul Victor Ponta a afirmat, la începutul şedinţei de Guvern, că veniturile salariale ale persoanelor din conducerea executivă a companiilor cu capital integral sau majoritar de stat vor fi limitate la de şase ori salariul mediu brut lunar din ramura respectivă.

El a subliniat că textul ordonanţei este inspirat de modelul aplicat în Polonia, agreat şi de Comisia Europeană şi de FMI, privind salarizarea în companiile cu capital integral sau majoritar de stat.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ