Şapte concluzii după alegerile din SUA (Reuters)

| 07 noi, 11:54

Alegerile de la mijloc de mandat pentru Congresul american, desfăşurate marţi, s-au încheiat cu ceea ce poate fi numită o decizie divizată, democraţi câştigând locuri mai mult decât suficiente pentru a prelua controlul în Camera Reprezentanţilor, dar pierzând teren în faţa republicanilor în Senat şi fiind întrecuţi în câteva curse electorale cruciale pentru mandate de guvernator, notează miercuri Reuters, care desprinde câteva concluzii.

În primul rând, divizarea urban-rural este la fel de prezentă ca întotdeauna. După cum se anticipa, democraţii au câştigat în districte suburbane în state ca Virginia şi Pennsylvania. Ei au fost însă 'măturaţi' în competiţiile pentru Senat în state predominant rurale, pierzând mandate în Indiana, Missouri şi Dakota de Nord. Partidul are în continuare dificultăţi să se adreseze votanţilor albi ''gulere albastre''.O a doua concluzie este că preşedintele Donald Trump rămâne o forţă politică ce nu poate fi ignorată. Democraţii datorează câştigurile la Camera Reprezentanţilor impopularităţii lui Trump în rândul femeilor, minorităţilor, tinerilor şi votanţilor din suburbii absolvenţi de colegiu. Republicanii au afirmat că eforturile de campanie ale lui Trump din ultimele zile i-au ajutat să obţină mandate în Senat. Preşedintele a arătat că rămâne popular în state în care se decide de obicei cursa prezidenţială, precum Florida şi Ohio.O a treia concluzie este că vedetele progresiste ale democraţilor au avut o noapte grea. Beto O'Rourke a pierdut în Texas, Andrew Gillum în Florida şi Richard Cordray în Ohio. Niciunul dintre ei nu a câştigat, în pofida entuziasmului pe care l-au generat la nivel naţional. Aceasta înseamnă că, pentru candidaţii progresişti, ar putea fi dificil să obţină sprijinul necesar pentru nominalizarea din partea democraţilor la alegerile prezidenţiale din 2020.În al patrulea rând, republicanii au împiedicat un ''val albastru'' democrat în cursele pentru posturile de guvernator. Ron DeSantis, susţinut de Trump, a câştigat în Florida, Mike DeWine în Ohio, Kim Reynolds în Iowa. Toate cele trei state sunt terenuri de luptă cruciale în alegerile prezidenţiale.

 

Articolul integral pe AGERPRES

 

Tag-uri:
loading...

Ştirile orei

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ