Sătenii din Izvoarele, Galaţi, ar putea fi consultaţi în vederea strămutării

| 17 oct, 2013

O consultare a locuitorilor din satul Izvoarele privind o eventuală strămutare a lor din zonă ar trebui făcută 'cu maximă precauţie' şi numai după ce autorităţile locale vor primi o adresă oficială în acest sens, a declarat, joi, Ioan Neculau, primarul comunei Slobozia Conachi, de care aparţine satul.

Primarul Ioan Neculau spune că această consultare populaţiei ar putea fi realizată cu ajutorul celor cinci consilieri locali care trăiesc în satul Izvoarele şi care ar putea, în primă fază, să discute subiectul cu familiile. O consultare a tuturor sătenilor din Izvoarele cu privire la strămutarea lor de acolo s-ar putea realiza în mai multe zile şi cu 'maximă precauţie' pentru a nu se induce în rândul populaţiei panica, mai ales că localnicii sunt înspăimântaţi de seria de cutremure din zonă, a mai adăugat primarul Ioan Neculau.

Declaraţiile acestuia vin după ce, miercuri, în cadrul şedinţei de Guvern, primul-ministru Victor Ponta a vorbit despre eventualitatea strămutării populaţiei din satul Izvoarele, însă numai cu acordul şi după consultarea populaţiei de acolo. Ponta le-a cerut ministrului de Interne, Radu Stroe, şi celui al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Liviu Dragnea, să fie pregătiţi să le acorde ajutor locuitorilor, luând în calcul inclusiv varianta mutării lor din zona afectată de cutremure sau repararea caselor. 'Vreau să-mi faceţi clar o propunere pentru următoarea şedinţă de guvern şi să nu uitaţi că vine vremea rea. Atenţie, poate vă pregătiţi pentru o videoconferinţă cu structurile din teritoriu, să nu ne surprindă iarna', a punctat şeful Executivului.

'Nu trebuie să batem toba în sat pe acest subiect. Totul trebuie făcut cu tact, cu moderaţie şi cu discreţie, nu cu presa după noi sau altceva...Abia au început lucrurile să reintre, câte puţin, în matcă, aşa că eu nu cred că trebuie să ne grăbim cu o astfel de consultare. Pe de altă parte, dacă este ordin, cu plăcere, adică dacă vom primi o hârtie oficială pentru a face acest lucru, o vom face', a spus Ioan Neculau. 

El a mai spus că o astfel de consultare ar putea fi făcută în cele mai bune condiţii la sfârşit de săptămână, când localnicii sunt acasă şi se poate vorbi în tihnă cu fiecare.

Şeful ISU Galaţi, colonelul Vasile Balaban, a evidenţiat că, potrivit legislaţiei, planul de evacuare a populaţiei din satul Izvoarele nu poate fi propus decât de primarul comunei Slobozia Conachi, în cadrul şedinţei comitetului local pentru situaţii de urgenţă, însă deocamdată nu se impune această măsură.
'Suntem pregătiţi pentru o astfel de măsură, însă deocamdată nu se impune în niciun caz o astfel de măsură. Potrivit legislaţiei, planul de evacuare a populaţiei din satul Izvoarele poate fi propus doar de primarul comunei Slobozia Conachi, în cadrul şedinţei comitetului local pentru situaţii de urgenţă. Ulterior, se convoacă şedinţa comitetului judeţean pentru situaţii de urgenţă, iar planul de evacuare se aplică numai după ce acesta este aprobat de prefectul judeţului, care este preşedintele comitetului judeţean pentru situaţii de urgenţă', a evidenţiat colonelul Vasile Balaban.

Premierul Victor Ponta le-a mai cerut miercuri ministrului Mediului, Rovana Plumb, şi celui delegat pentru Cercetare, Mihnea Costoiu, să finalizeze rapoartele ştiinţifice referitoare la cutremurele de pământ produse în zona de est a judeţului Galaţi.

Cutremurele produse în zona Galaţi (est), în perioada 23 septembrie - 15 octombrie 2013, sunt exclusiv de natură tectonică, fenomenele fiind neobişnuite pentru această regiune prin amploarea lor, reiese din analiza specialiştilor Institutului Naţional de Fizică a Pământului (INFP), publicată pe pagina de Internet a instituţiei.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ