Scandalul Roșia Montană nu modifică percepția românilor față de nevoia de locuri de muncă

| 02 sep, 2013

În contextul în care aproximativ 68% dintre români consideră că Guvernul ar trebui să promoveze proiectul de la Roşia Montana, protestele de duminică reprezintă mai degrabă punctul de vedere al unei minorităţi zgomotoase, minoritate întreţinută şi susţinută probabil de către ONG-uri care au un interes direct în a bloca exploatările de la Roşia Montana.

Mișcările de stradă din weekend nu au o susținere masivă din partea românilor, iar acestea nu schimbă datele problemei privind proiectul de exploatare a aurului de la Roşia Montana, în condiţiile în care asupra temei rămâne să se pronunţe Parlamentul care va decide în ce măsură proiectul va fi sau nu aprobat.

Conform relatărilor din mass-media, peste 1.000 de persoane care se opun redeschiderii exploatării de la Roşia Montană s-au strâns duminică după-amiază în centrul Capitalei, la Piaţa Universităţii şi la sediul Guvernului. După două ore, manifestanţii au blocat bulevardul Magheru timp de jumătate de oră. Proteste au avut loc şi la Cluj, Braşov, Sibiu, Timişoara şi Iaşi.

În contextul în care aproximativ 68% dintre români consideră că Guvernul ar trebui să promoveze proiectul de la Roşia Montana, protestele de duminică reprezintă mai degrabă punctul de vedere al unei minorităţi zgomotoase, minoritate întreţinută şi susţinută probabil de către ONG-uri care au un interes direct în a bloca exploatările de la Roşia Montana. De asemenea, conform aceluiaşi sondaj realizat in perioada 23-26 august a acestui an pe un eşantion de 1079 de persoane de către Sociopol, 73% dintre români cred că autorităţile vor promova proiectul.

Protestele – orchestrate sau nu – nu rezolvă nici pe departe marea problemă a zonei: locurile de muncă. În lipsa investiţiei, zona este în continuare lipsită de alternative, iar comunităţile locale sunt condamnate la îmbătrânire. De precizat că majoritatea tinerilor din Roşia Montană pleacă în căutarea unei vieţi mai bune în oraşele din jur. Pentru o informare corectă, această zonă nu reprezintă un tărâm virgin, ci un perimetru în care activităţile miniere au o tradiţie îndelungată. Cât timp mineritul s-a derulat în bune condiţii, Roşia Montana a prosperat, oferind oamenilor locuri de muncă şi venituri decente. Odată încetată activitatea minieră, zona s-a depopulat, iar localnicii duc un trai dificil.

În încercarea de a lămuri tema şi a detensiona conflictul dintre militanţii pro şi contra Roşia Montană, premierul Ponta a făcut precizările necesare, subliniiind că actuala formă a proiectului nu are nimic în comun ce cea elaborată în 2011. „Vreau să explic încă o dată punctul de vedere al Guvernului. Eu nu am adoptat același proiect care exista în perioada 2011. Față de ce s-a prevăzut inițial de guvernul PDL, guvernul actual a renegociat cele trei aspecte esențiale: investiții suplimentare, creșterea redevențelor de la 4 la 6% și participația statului până la 25%. Indirect, România ar beneficia de aproximativ 75% din tot ce ar rezulta de pe urma exploatării”, a declarat Victor Ponta.

Cel mai probabil, calea cea mai legitimă de urmat, mai ales dacă proiectul va trena în Legislativ, va fi aceea a unui referendum care să stabilească în ce măsură exploatarea de la Roşia Montana este sau nu dorită de români.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

6 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
03 sep, 2013
Dudu
oau!
68% super! bineinteles ca sursa numarului respectiv nu e citata, pentru ca asa se face jurnalism, cu numere din burta.
Cum e de fapt Rosia?
- pai, somajul nu e mai mare ca in alte parti, dar le plangem de mila celor de acolo pentru ca asa ne invata RMGC. Cele 200 de locuri de munca din perioada de exploatare rezolva tot.
- turism? agricultura? nu, ele sunt idealizari (zice seful asociatiei "Viitorul Mineritului", care stie ce zice, ca e agricultor)
- faptul ca daca incerci turism sau agricultura poti intotdeauna merge si pe un plan C daca ceva nu e ok e ilogic. Logic e sa mergi pe promisiunile firmei unui mafiot condamnat pentru trafic de droguri, pentru ca dupa ce ai distrus zona cu cianuri ai zeci de alte optiuni!
- vrea cineva sa faca turism cu bani europeni? Nu, statul nu te ajuta sa creezi locuri de munca. Statul ajuta doar minerii. CE stiu minerii? Sa faca masaj studentilor cu bata.
03 sep, 2013
Unulde23ani
Daca in sondaje 68% dintre romani sustin proiectul Rosia Montana... de ce nu se face referundum? ca doar sunteti sigur pe ce spuneti nu? Cum fratilor sa ne ia altii averea tarii? Averea de la Rosia Montana este a poporului, a fiecaruia dintre noi, nu al altora, nu inteleg de ce sunteti asa nepasatori pentru ce este al nostru, esti inclus si tu cel care ai scris articolul asta, sunteti pusi sa dezinformati lumea cu ceea ce scrieti voi, presa cumparata de marile corporatii, faceti calcule asupra cantitatii de aur si argint de la Rosia Montana, ca orice roman stie ca acolo este aur si argint si nu puteti ascunde asta dar in schimb nu vad pe nicaieri celelalte metale pretioase care se afla acolo, mult ma valoroase decat aurul si argintul, metale folosite in industria nucleara de care nu se aude nimic, avem cel mai pur aur acolo si noi ca tara nu il exploatam si il vindem, cand vreodata am vandut noi ceva pe profit ca sa o facem acum......? de ce trebuie sa vina o companie pe teritoriul nostru si sa faca ce vrea la noi acasa, Romania e casa mea si tuturor celor care traiesc in ea. In incheiere vreau sa scot in evidenta faptul ca s-a vorbit de 500 locuri de munca, sunt multe nu? intrebare: de ce nu se infiinteaza o firma romaneasca si fiecare din cetatenii Romaniei sa devina actionar contribuind cu 1euro pe an, am avea 22 milioane de locuri de munca, urmand ca profitul sa fie impartit poporului. Lasa sa ne dam noi in cap pe strada ca altii ca Ponta si tot parlamentul romaniei sa se imbogateasca de pe urma lasitatii noastre, credeti in continuare in Ponta care nu e de acord cu el insusi, auzi sa propui ceva ca Prim ministru si in acelasi timp ca si deputat de Gorj sa fi impotriva, el nu e de acord cu el :)), noi i-am pus in functie sunt curios cand ne vom trezi! Romania este a noastra nu a lor!
03 sep, 2013
adrian
rm
Mai nu ai invatat ca un jurnalist trebuie sa fie obiectiv ( Care există în afara conștiinței omenești și independent de ea. Care are însușirea de a reda realitatea în chip nefalsificat, detașat de impresii subiective; nepărtinitor, imparțial; obiectivist) iar tu jurnalistul lui peste nici macar nu te faci ca esti obiectiv si minti lumea cu mizerii dictate de seful tau dute si te spanzura ca sa nu te spanzure aia 1000 pe care i-ai numarat cand faceai laba in spatele lentilelor tale
03 sep, 2013
Ionut
inconstienta
Tu chiar esti inconstient? Lasa discutia in ton neutru si aparent in cautarea punctului comun. Proiectul asta inseamna otravirea tarii care nu poate decat sa te afecteze si pe tine. Crezi ca ar face proiectul asta in Canada daca ar avea minereu? binenteles ca nu ca nu si-ar otravi tara. Nu e vorba de a fi roman sau nu. E vorba de a fi constient. Sper ca ai constiinta
03 sep, 2013
cantautor
sunt in dubiu daca legitim are grad de comparatie,restul e gargara..
"calea cea mai legitimă de urmat"
daca are,imi cer scuze anticipat autorului..

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ