Scrisoare de intenție trimisă de Guvernul României către FMI

| 13 sep, 2013

Guvernul a aprobat, în urmă cu două zile, forma finală a scrisorii de intenţie pentru acordul preventiv cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), care, după avizul preşedintelui României Traian Băsescu, va ajunge la board-ul Fondului.

“România a realizat progrese considerabile în reducerea dezechilibrelor macroeconomice şi în reclădirea rezervelor financiare şi fiscale”, se arată la începutul scrisorii de intenţie pe care Guvernul României o adresează lui Christine Lagarde, directorul Fondului Monetar Internaţional (FMI), potrivit mondonews.ro

Guvernul explică solicitarea unui nou Acord de tip preventiv prin faptul că “reformele structurale sunt în curs de derulare, iar România continuă să fie vulnerabilă la şocuri externe şi la tulburările pe pieţele internaţionale de capital”.

În ceea ce priveşte politica fiscală, în document se arată că Executivul va analiza cum ar putea fi “majorată colectarea veniturilor şi cum ar putea fi redusă impozitarea muncii, prin lărgirea bazei sistemului de contribuţii sociale. Pentru bugetul anului 2015 vom implementa măsuri bazate pe raportul privind cheltuielile fiscale. Până la mijlocul lunii octombrie 2013, vom pregăti un pachet de reformă pentru contribuţiile de sănătate, care să vizeze finanţarea sistemului public de sănătate pe baza unei combinaţii de taxă obligatorie, în concordanţă cu pachetul de bază, şi o contribuţie voluntară ce va fi platită de cei ce doresc să beneficieze de o asigurare suplimentară. În acest scop, vom aproba o Ordonanţă de Urgenţă, de lărgire a bazei de contribuţie prin aplicarea unei taxe obligatorii,  legislaţia de restructurare a sistemului de asigurări sociale prin care se lărgeste baza prin reducerea diferenţelor ce există în baza de pensii pentru diferitele activităţi prestate derulate (activitate de natură salarială, activităţi de tipul PFA, drepturi de autor, etc). Înainte de a aduce orice fel de modificări sistemului fiscal ne vom consulta cu echipele FMI si CE”, se mai arată în document.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ