Se modifică legea circulaţiei: Şoferii care trec pe roşu şi produc un accident, permisul suspendat 3 ani

| 11 sep, 2013

Şoferii care produc accidente rutiere după ce au trecut pe culoarea roşie a semaforului riscă să rămână fără permis de conducere pentru trei ani şi să primească între 125 şi 200 de puncte-amendă, potrivit proiectul de Ordonanţă de Urgenţă care modifică Legea circulaţiei pe drumurile publice şi care a fost postat, miercuri, pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne spre dezbatere publică.

Potrivit legislaţiei în vigoare, conducătorii auto care produc accidente după ce trec pe culoarea roşie a semaforului se aleg cu permisul suspendat timp de două luni şi primesc între 6 şi 8 puncte- amendă.

"Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a VI-a de sancţiuni şi cu aplicarea sancţiunii contravenţionale complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 3 ani, nerespectarea de către conducătorul unui autovehicul a semnificaţiei culorii roşii a semaforului dacă prin aceasta s-a produs un accident de circulaţie din care a rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale", precizează proiectul supus spre dezbaterea publică.

Totodată, chiar dacă nu se produce niciun accident rutier, şoferii care trec pe culoarea roşie a semaforului riscă să rămână fără permis pentru doi ani şi pot primi între 125 şi 200 puncte-amendă.

Potrivit legislaţiei actuale, conducătorii auto care trec pe culoarea roşie a semaforului se aleg cu permisul suspendat pentru o lună de zile şi primesc 4 sau 5 puncte amendă.

"Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a VI-a de sancţiuni şi cu aplicarea sancţiunii contravenţionale complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 2 ani, nerespectarea de către conducătorul unui autovehicul a semnificaţiei culorii roşii a semaforului", subliniază documentul Ministerului Afacerilor Interne.

Modificarea Legii Circulaţiei prevede sancţiuni drastice şi pentru şoferii care nu respectă regulile privind trecerea la nivel cu calea ferată.

Astfel, în cazul în care vor încălca regulile rutiere, conducătorii auto se vor alege cu permisul suspendat pentru o perioadă de trei ani şi pot primi între 125 şi 200 puncte-amendă.

În prezent, şoferii sunt sancţionaţi cu reţinerea permisului pe trei luni de zile şi pot primi între 9 şi 20 puncte-amendă.

"Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a VI-a de sancţiuni şi cu aplicarea sancţiunii contravenţionale complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 3 ani, neoprirea la trecerea la nivel cu calea ferată când barierele sau semibarierele sunt coborâte ori în curs de coborâre sau când semnalele cu lumini roşii şi/sau sonore sunt în funcţiune, precum şi nerespectarea semnificaţiei indicatoarelor Trecere la nivel cu o cale ferată simplă, fără bariere, Trecere la nivel cu o cale ferată dublă, fără bariere însoţite de indicatorul oprire, instalate la trecerea la nivel cu o cale ferată", se arată în actul normativ supus dezbaterii publice pe site-ul MAI.

În acelaşi timp, proiectul de Ordonanţă de Urgenţă prevede faptul că şoferii care conduc un autovehicul pe una din căile autostrăzii, în sens opus celui în care se desfăşoară în mod normal circulaţia, se pot alege cu permisul suspendat pentru trei ani şi pot primi între 125 şi 200 puncte-amendă, în condiţiile în care, în prezent, conducătorii auto pot avea permisul suspendat două luni şi primesc între 6 şi 8 puncte-amendă.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ