Se schimbă legea pentru deţinuţii care scriu cărţi. Guvernul a aprobat o nouă PROCEDURĂ

| 24 aug, 18:04

Guvernul a aprobat, miercuri, printr-o hotărâre, procedura de elaborare a lucrărilor ştiinţifice sau invenţiilor brevetate de către deţinuţi, în baza cărora persoanele private de libertate pot primi o reducere cu maxim 20 de zile a pedepsei, în măsura în care este confirmat caracterul ştiinţific al lucrării, a declarat purtătorul de cuvânt al Executivului, Liviu Iolu.


"S-a aprobat în şedinţa de astăzi procedura privind elaborarea de lucrări ştiinţifice publicate sau de invenţii brevetate de către persoanele private de libertate. Procedura este necesară aplicării reglementărilor potrivit cărora persoanele care execută măsuri privative de libertate şi scriu lucrări ştiinţifice sau realizează invenţii în perioada de detenţie pot beneficia de o reducere a pedepsei cu maxim 20 de zile, indiferent de numărul lucrărilor ştiinţifice publicate pe durata executării pedepsei şi numai în baza confirmării caracterului ştiinţific al lucrării respective", a afirmat Iolu, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria. 

Potrivit noilor reglementări, a adăugat el, "confirmarea caracterului ştiinţific al lucrărilor se face de către Consiliul Naţional al Cercetării Ştiinţifice, cu sprijinul logistic al unităţii executive pentru finanţarea învăţământului superior, a cercetării, dezvoltării şi inovării, care, în baza unei cereri scrise adresate de către deţinut conducerii penitenciarului, desemnează aleatoriu trei evaluatori din baza de date". 

"De menţionat e că evaluatorilor nu li se comunică identitatea autorului cărţii, al lucrării ştiinţifice, iar identitatea evaluatorului rămâne confidenţială. În ceea ce priveşte publicarea lucrării ştiinţifice, aceasta se realizează prin grija şi pe cheltuiala deţinutului, la edituri recunoscute la nivel academic şi fără implicarea administraţiei penitenciarului", a precizat purtătorul de cuvânt al Guvernului. 

Iolu a menţionat că "realizarea de lucrări ştiinţifice sau de invenţii în timpul pedepsei privative de libertate se poate face numai în baza unei aprobări obţinute în acest sens din partea directorului penitenciarului". 

"Pe perioada elaborării lucrării ştiinţifice sau a invenţiei, activitatea deţinutului va fi monitorizată de o persoană desemnată din cadrul penitenciarului, care va întocmi un tabel nominal de pontaj la sfârşitul fiecărei zile. (...) La rândul său, deţinutul are obligaţia de a prezenta zilnic materialele elaborate care vor fi consemnate într-un proces verbal semnat de el şi de persoana desemnată să-i monitorizeze activitatea", a completat Iolu.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ