Şefii fotbalului românesc, trimişi în judecată. Efecte şi implicaţii

| 18 iun, 2013

Conform unui comunicat dat publicităţii de către Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), preşedintele Federaţiei Române de Fotbal (FRF), Mircea Sandu, şi cel al Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF), Dumitru Dragomir, au fost trimişi în judecată de procurorii anticorupţie în dosarul dezafilierii Universităţii Craiova.

Sandu şi Dragomir sunt acuzaţi de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor în formă calificată, folosire a influenţei ori autorităţii persoanei care îndeplineşte o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau foloase necuvenite şi infracţiunea de sustragere de sub sechestru.

Acuzaţiile formulate la adresa celor doi şefi ai fotbalului românesc care au dus la trimiterea lor în judecată consemnează un nou cutermur în zona sportului rege. După retrogradarea unor echipe de tradiţie din prima ligă, dublată de posibila sancţionare a Stelei prin excluderea din cupele europene, deferirea lui Mircea Sandu şi Dumitru Dragomir justiţiei riscă să arunce fotbalul din România în cea mai mare criză de până acum.

În esenţă, acuzaţiile formulate de către procurorii DNA confirmă faptul că întreaga reţea a fotbalului din România este afectată de corupţie şi de decizii dictatoriale care nu au nimic în comun cu fenomenul sportiv şi stimularea competiţiei în termeni de fair-play şi corectitudine. Foarte probabil, eventuale verdicte de condamnare în justiţie a lui Mircea Sandu şi Dumitru Dragomir vor duce la prăbuşirea întregului eşafodaj pe care a fost aşezat fotbalul din România sub mandatele celor doi conducători. Implicit, toate reţelele pe care şefii fotbalului le-au construit în jurul lor vor cădea pentru a dezvălui starea degradantă în care se află fenomenul fotbalistic intern.

Deşi acuzaţii de corupţie, blaturi, scandaluri şi dezvăluiri incndiare au apărut recurent în fotbalul din România, deşi opinia publică are o percepţie profund negativă asupra corupţiei din fotbal, acestea au sfârşit de fiecare dată prin a fi înăbuşite.

Într-un fotbal netransparent şi dominat de interese contrare fenomenului sportiv, atât Mircea Sandu cât şi Dumitru Dragomir au reuşit să supravieţuiască în funcţii, devenind, probabil, unii dintre cei mai longevivi şefi ai fotbalului din Europa.

Trimiterea în justiţie a celor doi nu înseamnă eliminarea corupţiei din fotbal, însă este cu siguranţă un prim pas către un fenomen sprotiv mai curat. Se creează premisele înlăturării legitime a lui Mircea Sandu din fruntea FRF şi a lui Dumitru Dragomir de la LPF, deschizându-se uşa modernizării fotbalului intern, prin valorificarea potenţialului generaţiei de aur..

Aceasta nu şi-a ascuns niciodată interesul de a se implica în conducerea fotbalului, iar acum pare momentul cel mai potrivit pentru o predare a ştafetei.

Nu în ultimul rând, decizia DNA reprezintă o reparaţie morală pentru Universitatea Craiova, echipă retrogradată pe nedrept, pe fondul unor decizii arbitrare şi controversate ale forurilor de conducere ale fotbalului patronate de Mircea Sandu şi Dumitru Dragomir.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ