Şeful Cancelariei premierului: Simplificarea în administraţie continuă cu interacţiunea dintre ANAF şi cetăţeni

| 04 aug, 12:37

Al doilea pachet de simplificare din administraţie este programat pentru luna septembrie şi se va concentra mai mult pe modul în care Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) interacţionează cu contribuabilii, a declarat, joi, Dragoş Tudorache, şeful Cancelariei premierului, care este şi ministrul interimar al Comunicaţiilor.

"Acum o lună am venit cu un prim pachet de simplificare în Guvern, care se adresa mai mult relaţiei dintre stat şi cetăţean. Ştim că suntem datori şi cu un al doilea episod al încercării noastre de simplificare, şi anume unul care să răspundă aşteptărilor mediului de afaceri. Şi această a doua fază de simplificare, pe care noi o programăm pentru luna septembrie, o prevedem pentru luna septembrie, cred eu se va concentra (...) mai mult pe zona de ANAF şi pe modul în care ANAF interacţionează cu contribuabilii", a explicat Dragoş Tudorache, răspunzând unei întrebări la lansarea programului GovITHub referitoare la schimbarea frecventă de către ANAF a Declaraţiei 394 privind livrările/prestările şi achiziţiile efectuate pe teritoriul naţional. 

La rândul său, premierul Dacian Cioloş a făcut un comentariu pe marginea schimbării frecvente de formulare, precizând că o mare parte din funcţionari încă nu au reflexul de a gândi în perspectiva uşurării muncii celorlalţi. 

"Să ştiţi că mă confrunt (...) foarte frecvent cu astfel de discuţii între echipele de funcţionari care lucrează pe proceduri şi echipele de dezvoltatori care dezvoltă anumite softuri care ar trebui să informatizeze anumite proceduri. Dar pentru că se vorbea de cultură instituţională, şi aici e vorba de o cultură instituţională care trebuie creată. O mare parte din funcţionarii noştri încă nu au acest reflex de a gândi în perspectiva uşurării muncii celorlalţi. Pentru ei, important e să se acopere ei cât mai mult posibil împotriva DNA, împotriva mai ştiu eu cui şi deci să adauge proceduri care să fie din punctul ăsta de vedere cât mai protectoare. Pe de altă parte, e într-adevăr un infern pentru un dezvoltator să gândească la fiecare câteva săptămâni noi modificări ale sistemului ca să introducă noi cerinţe", a spus Cioloş. 

Premierul a afirmat că sunt necesare echipe mixte, care să lucreze în beneficiul cetăţenilor. 

"E important nu să se schimbe programatorii după modelul birocraţiei, ci invers, să evolueze birocraţia pentru a putea lucra în această direcţie pe care o dă (...) un programator, în sensul de a simplifica lucrurile, de a le face cât mai clare, de a le face cât mai intuitive, deci de a gândi din perspectiva utilizatorului final. Din păcate, n-avem acest reflex în administraţia tradiţională (...), dar e acest reflex (...) în mediul acesta IT&C (...). Şi dacă făcând astfel de echipe mixte reuşim să facem ca aceste echipe chiar să funcţioneze, eu sper ca în timp lucrul acesta să fie benefic atât unei (...) mai performante funcţionări a statului, dar şi (...) pentru cetăţean", a precizat Cioloş.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ