Senat: Proiectul de lege privind graţierea - miercuri, din nou, pe ordinea de zi a Comisiei juridice

| 19 apr, 11:36

Comisia juridică a Senatului ar urma să dezbată miercuri, în vederea întocmirii unui raport, proiectul de lege pentru graţierea unor pedepse şi a unor măsuri educative privative de libertate.

Comisia juridică a Senatului a amânat, pe 21 martie, la cererea ministrului Justiţiei, pentru data de 11 aprilie, dezbaterea proiectului de lege pentru graţierea unor pedepse şi a unor măsuri educative privative de libertate. 

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, le-a solicitat, la acea dată, senatorilor din Comisia juridică să amâne dezbaterea proiectului de lege privind graţierea, arătând că se pregătesc şi alte măsuri complementare, menite să rezolve problemele din sistemul penitenciar. El susţinea, pe 21 martie, că noul pachet legislativ va fi finalizat în cel mult trei săptămâni. 

Secretarul de stat în MJ Sofia Mariana Moţ a informat comisia, pe 11 aprilie, că pachetul legislativ se află în procedura avizării. Ea a propus ca de prevederile legii să beneficieze doar cei care execută pedepse în regim de detenţie. 

Preşedintele Comisiei juridice, Şerban Nicolae, a afirmat că propunerea secretarului de stat va fi analizată şi asumată dacă va avea susţinerea membrilor comisiei. 

La acest proiect de lege, senatorul PSD Şerban Nicolae a depus o serie de amendamente, care prevăd, printre altele, că se graţiază în întregime pedepsele cu închisoarea de până la trei ani inclusiv, dar şi pedepsele de până la şapte ani inclusiv, a căror executare a început, iar restul rămas de efectuat este mai mic de trei ani; parţial, cu trei ani, pedepsele de până la şapte ani inclusiv, a căror efectuare a început, iar restul rămas de efectuat este mai mare de patru ani. Ulterior, el a anunţat că ar fi dispus să îşi retragă amendamentele dacă nu există susţinere pentru ele. 

Şi senatorii UDMR Csaszar Karoly Zsolt şi Tanczos Barna au adus un amendament prin care propun ca pedepsele pentru fals în înscrisuri oficiale, fals intelectual şi fals informatic să fie graţiate, în timp ce în forma iniţiatorului acestea erau exceptate de la graţiere. 

Senatorul PSD Liviu Brăiloiu a propus un amendament potrivit căruia în cazul deţinuţilor cu vârsta de peste 70 de ani să fie graţiate în întregime pedepsele. Însă, de graţiere nu beneficiază condamnaţii care au săvârşit anumite infracţiuni şi pentru care pedeapsa este de 10 ani sau mai mare. O condiţie pentru graţiere este ca persoana condamnată să achite despăgubirile stabilite de către instanţă. 

Proiectul de lege, iniţiat de Guvern, a fost înregistrat la Senat pentru dezbatere pe 31 ianuarie în calitate de primă Cameră sesizată. El a primit avize favorabile de la Comisia pentru constituţionalitate, libertăţi civile şi monitorizare a executării hotărârilor Curţii Europene a Drepturilor Omului şi de la Comisia pentru drepturile omului, culte şi minorităţi. 

Termenul de adoptare tacită este 25 aprilie.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ