Senat: Propunerea legislativă pentru reintroducerea insultei şi calomniei în Codul penal, respinsă în plen

| 14 mar, 18:54

Propunerea legislativă a senatorului ALDE Cristiana Anghel care vizează modificarea Legii nr.269/2009 privind Codul penal prin reglementarea ca infracţiuni a calomniei şi insultei şi stipularea probei verităţii a fost respinsă luni în plenul Senatului, după ce a fost îndelung dezbătută săptămâna trecută.

Propunerea, cu raport de respingere din partea Comisiei juridice, are caracter organic şi a primit primi votul electronic deschis al plenului (12 pentru, 22 abţineri şi 51 împotrivă), deşi iniţiatorul solicitase vot secret. Cererea de vot secret a fost însă respinsă de plen. 

Mulţi dintre senatori s-au pronunţat în timpul dezbaterilor pentru respingerea propunerii legislative şi apărarea libertăţii de exprimare. 

Iniţiatoarea propunerii legislative propune completarea Codului penal cu un articol dedicat insultei, unde se prevede că atingerea adusă onoarei ori reputaţiei unei persoane prin cuvinte, prin gesturi sau prin alte mijloace, ori prin expunere la batjocură se pedepseşte de la o lună la 2 ani închisoare sau cu amendă. 

Aceeaşi pedeapsă se aplică şi în cazul când se atribuie unei persoane un defect, o boală sau infirmitate, care, chiar reale de-ar fi, nu ar trebui relevate. 

Referitor la calomnie, Anghel propune completarea Codului penal printr-un articol care stipulează că "afirmarea ori imputarea în public, prin orice mijloace, a unei fapte determinante privitoare la o persoană, care, dacă ar fi adevărată, ar expune acea persoană la o sancţiune penală, administrativă sau disciplinară ori dispreţului public se pedepseşte cu închisoarea de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă". 

De asemenea, senatoarea propune un nou articol potrivit căruia "proba verităţii celor afirmate sau imputate este admisibilă, dacă afirmarea sau imputarea a fost săvârşită pentru apărarea unui interes legitim" şi "fapta cu privire la care s-a făcut proba verităţii nu constituie infracţiunea de insultă sau calomnie". 

După depunerea propunerii legislative la Senat, Cristiana Anghel şi-a amendat propria iniţiativă, dar amendamentele sale au fost respinse de atât de Comisia juridică, cât şi de plen. 

Propunerea legislativă va intra în dezbaterea Camerei Deputaţilor, cu rol decizional în acest caz.

loading...

Ştirile orei

STIRIDESPORT.RO
h
Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ