Senatorii au decis creşterea ajutoarelor pentru încălzirea cu gaze naturale

| 30 sep, 2013

Senatorii au decis luni să crească ajutoarele pentru încălzirea locuinţei cu gaze naturale pentru a acoperi majorarea preţului la acest combustibil şi să introducă ajutoare pentru încălzire cu energie electrică.

Astfel, senatorii şi-au dat acordul asupra proiectului de lege privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 27/2013 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 70/2011 privind măsurile de protecţie socială în perioada sezonului rece.

Actul normativ propune menţinerea sistemului actual de acordare a ajutoarelor pentru încălzirea locuinţei cu energie termică în sistem centralizat, având în vedere faptul că prin compensarea procentuală deja reglementată sprijinul acordat este raportat direct la costul gigacaloriei şi introducerea indicatorului social de referinţă (ISR) ca element de raportare a cuantumurilor ajutoarelor şi nivelurilor de venituri în conformitate cu Legea asistenţei sociale.

De asemenea, proiectul de lege propune ajustarea cuantumului ajutoarelor pentru încălzirea locuinţei cu gaze naturale pentru a echilibra cuantumul ajutorului acordat pentru primele trei trepte de venituri, diferenţele fiind mari între acestea, deşi veniturile sunt apropiate. Pentru aceste categorii de familii/persoane se asigură astfel şi acoperirea creşterii de 6% a preţului la gazele naturale, conform precizărilor ANRE.

Actul normativ mai prevede introducerea ajutoarelor pentru încălzirea locuinţei cu energie electrică. Pentru acestea, limitele de venituri până la care vor fi acordate vor fi aceleaşi ca şi în cazul ajutoarelor pentru gazele naturale şi lemne, cărbuni, combustibili petrolieri, limita superioară fiind de 615 de lei/persoană.

Ajutoarele vor varia între 240 lei pentru familiile/persoanele cele mai sărace cu venituri până la 155 lei/persoană şi 48 de lei pentru persoanele cu venituri de până la 615 lei/persoană. Aceste sume acoperă între 100% şi 20% dintr-un consum maxim de aproximativ 16 kwh/zi. Având în vedere că preţul mediu al energiei electrice este la consumatorul casnic de circa 0,5 lei/kwh, rezultă un ajutor maxim zilnic de circa 8 lei.

Pentru beneficiarii de ajutor social, plata ajutorului va fi efectuată în continuare din bugetele locale.

Pentru sezonul rece 2012 - 2013 suma plătită până în prezent este de aproximativ 218 milioane lei şi se preconizează o cheltuială totală de aproximativ 300 milioane lei. Bugetul anului 2013 este de 476 milioane lei, prin urmare suma de 176,8 milioane lei estimată a fi cheltuită pentru drepturile lunilor noiembrie şi decembrie 2013 poate fi susţinută din alocările actuale. Pentru anul 2014 (ianuarie - martie şi noiembrie - decembrie) suma de 386,5 milioane de lei este echivalentă cu suma prevăzută în bugetul Ministerului Muncii pentru 2013. 

Senatul este prima cameră sesizată în acest sens.

loading...

Ştirile orei

STIRIDESPORT.RO
h
Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ