Sindicatele din Educație confundă corupția cu sărăcia

| 21 ian, 2014

De o bună bucată de vreme se tot discută în spațiul public despre faimosul fond al clasei, guvernul încercând să pună capăt acestei practici complet ilegale, care s-a încetățenit în învățământul preuniversitar de stat.

În mod normal, sindicatele din domeniu ar fi trebuit să fie aliatele cabinetului pe acest subiect. După cum s-a putut constata, fondul clasei reprezintă o sursă de corupție, iar sindicatele ar trebui să fie primele care să aibă grijă de imaginea învățământului românesc, militând împotriva respectivei practici.

Numai că, în mod surprinzător, în loc să dea un mesaj clar în acest sens, sindicaliștii din educație par mai degrabă preocupați să găsească scuze acelor cadre didactice care încalcă orice deontologie profesională și săvârșesc acte de corupție, șantajând părinții să contribuie la fondul clasei. Și, ca de obicei, vinovatul de serviciu este guvernul, care, chipurile, ar subfinanța sistemul de învățământ, deși alocările din ultimii ani venite de la buget au fost într-o continuă majorare.

„Nu este normal ca dascălul, în condițiile în care învățământul de stat obligatoriu este gratuit conform Constituției, să suporte din salariile de mizerie necesarul de cretă, markere, hârtie igienică, mobilier, consumabile, copiatoare și alte lucruri care sunt atat de necesare într-o instituție de învățământ preuniversitar”, a declarat Marius Ovidiu Nistor președintele FSE ”Spiru Haret”. Și, pentru a-și susține ideea, Nistor a adăugat că a recomandat membrilor de sindicat ”să nu mai contribuie cu absolut niciun leu pentru asigurarea desfășurării unui act educațional de calitate în unitățile de învățământ preuniversitar în care își desfășoara activitatea” și să nu le mai solicite părinților ”să vină cu sume de bani prin fondul școlii sau prin fondul clasei prin care să contribuie la activitatea didactică, la activitățile extrașcolare, pentru că nu aceasta este obligația lor”.

Numai că Nistor prezintă doar partea plină a paharului. Președintele FSE ”Spiru Haret” nu vorbește decât despre acele cazuri în care banii se duc întradevăr pe dotarea școlilor, sau pe excursii și alte activități extrașcolare.

Orice părinte care are însă un copil la școală poate să vă spună că, în cele mai multe situații, nu este vorba despre așa ceva, și că fondurile colectate se duc pe cadouri și alte ”atenții” pentru profesori. Desigur, nimeni nu poate spune că salariile din educație sunt mari, sau că instituțiile de învățământ beneficiază de fonduri suficiente pentru a-și desfășura activitatea. Ani de-a rândul învățământul românesc a fost subfinanțat, iar eforturile care s-au făcut în ultimul an și jumătate pentru a repara răul făcut sunt departe de a fi putut să anuleze consecințele modului în care învățământul a fost tratat în perioada guvernărilor PDL-iste.

Dar de aici și până la a încerca să justifici o ilegalitate flagrantă, pedepsită de către legile în vigoare și să te faci scut în fața profesorilor corupți ar trebui să fie cale lungă. Iar dacă le pasă cât de cât de imaginea învățământului românesc, sindicatele nu ar trebui să pună niciodată semnul de egalitate între corupție și sărăcie.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ