Socol: În 2013 România a intrat într-un nou ciclu economic

| 20 dec, 2013

Creşterea economică peste aşteptări şi continuarea consolidării fiscale, cea mai mică rată a inflaţiei de după 1989, deficitul de cont curent de circa 2% din PIB şi evoluţiile record ale exporturilor, producţiei industriale şi a celei agricole, reprezintă semnale că în 2013 România a intrat într-un nou ciclu economic, a declarat consilierul premierului Victor Ponta, Cristian Socol, citat de Agerpres.

Alte elemente care atestă intrarea ţării noastre într-un nou ciclu economic sunt randamentele minim istorice la împrumuturi şi creşterea bursieră, iar indicele BET C a crescut cu 18% în 2013, a adăugat consilierul premierului.

"Un alt indicator relevant ce arată performanţa bună a economiei româneşti este evoluţia ratei şomajului. Astăzi (vineri - n.r.), INS a comunicat că rata şomajului în trimestrul al treilea a scăzut la 7% (...), numărul şomerilor reducându-se cu 46.000, de la 758.000 în trimestrul al II-lea la 712.000 în trim III. Dacă privim datele furnizate de ITM, numărul de salariaţi activi (persoane care au cel puţin un contract de muncă activ) a crescut de la începutul anului cu circa 82.000, de la 5.054.173 la 31 decembrie 2012 la 5.136.495 la 30 noiembrie 2013", a afirmat Cristian Socol.

El a adăugat că potrivit estimărilor 'România are o rată efectivă (reală) a şomajului 7%, sub rata naturală a şomajului (cea corespunzătoare funcţionării economiei la nivelul PIB potenţial, un nivel pe care îl putem considera normal) 7,4%'.

"Comparativ cu ţările europene, rata şomajului din România este de două ori mai mică decât în Portugalia (15,7%) şi Croaţia (17,6%) şi de circa 4 ori mai mică decât în Grecia şi Spania care au 27,4% şi 26,7%. Rata şomajului medie în zona Euro este de 12,1%, iar în UE 28 de 10,9%. În 2014 vor continua măsurile de creştere a ocupării şi reducerii şomajului. Reducerea CAS cu cinci puncte procentuale la angajator, stimularea mobilităţii forţei de muncă, primele de încadrare pentru absolvenţi, stimularea startup-urilor, subvenţiile pentru promovarea uceniciei, stimulentele pentru transformarea internshipurilor în contracte de muncă permanente, generalizarea stagiilor de practica la toate nivelurile de educaţie şi un program de încurajare a tinerilor rromi să intre pe piaţa albă a muncii sunt câteva dintre măsurile active avute în vedere în anul următor", a mai declarat Cristian Socol.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

0 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ