SONDAJ. Prezidențiabilul Crin Antonescu, pe locul 5 în topul încrederii românilor

| 15 aug, 2013

Mugur Isărescu, Victor Ponta şi Sorin Oprescu rămân în continuare personalităţile publice în care românii au cea mai mare încredere, însă primii doi clasaţi au coborât sub pragul de 40% încredere multă şi foarte multă.  Pe locul patru în clasament urcă Klaus Iohannis, care îl depăşeşte pe liderul PNL Crin Antonescu.

Topul încrederii românilor în personalităţile politice este dominat în continuare de Mugur Isărescu (39,4%, comparativ cu 41,9% măsurat la sfârşitul lunii mai) şi Victor Ponta (39,2%, comparativ cu 40,7% în măsurătoarea precedentă), dar ambele personalităţi au coborât sub pragul de 40% încredere multă şi foarte multă raportată la un indice de notorietate foarte mare.

În plus, distanţa dintre primii doi clasaţi şi personalitatea clasată pe locul al treilea s-a redus la numai două procente, în condiţiile în care Sorin Oprescu este cotat cu un nivel de încredere multă şi foarte multă de 37,4%, (comparativ cu luna trecută când înregistra 37,9%).

Pe locul 4 urcă Klaus Iohannis care, cu 30,2% (28,9% la măsurătoarea precedentă), îl depăşeşte pe liderul PNL Crin Antonescu, care se înscrie pe o tendinţă descendentă, coborând sub pragul de 30% (29,6% au încredere multă şi foarte multă în Crin Antonescu, în comparaţie cu sfârşitul mai când nivelul de încredere în preşedintele PNL se situa la 30,8%).

Grupul relativ compact de lideri liberali aflaţi de mai multe luni pe poziţiile 4, 5, 6 este completat Călin Popescu Tăriceanu, aflat şi el în pierdere de credibilitate. 25,5% declară că au multă şi foarte multă încredere în fostul premier, comparativ cu 27,1% la sfârşitul lunii mai.

Tendinţa de scădere a încrederii în personalităţile publice asociate direct sau indirect puterii nu este însoţită de o tendinţă clară de creştere a încrederii în personalităţile asociate opoziţiei politice. Dimpotrivă, tendinţa de comprimare a încrederii publice se menţine şi în cazul acestora, ceea ce indică o diminuare a crediblităţii clasei politice în ansamblu.

Cel mai de încredere lider al opoziţiei rămâne Mihai Răzvan Ungureanu, dar cu numai 24,7% încredere multă şi foarte multă, în scădere faţă de procentul de 26,2% înregistrat la sfârşitul lunii mai.Următorul clasat este preşedintele Traian Băsescu, printre puţinii care îşi conservă încrederea (23,5% în iulie, faţă de 23,3% la sfârşitul lunii mai), cu precizarea că scorul de încredere al şefului statului surprinde într-o măsură foarte redusă sau chiar deloc acţiunile şi poziţionările politice foarte vizibile ale şefului statului de la sfârşitul lunii iulie şi începutul lunii august.

În clasament urmează un grup compact de 3 lideri PSD: Mircea Geoană (21,6% comparativ cu 22,2% la măsurătoarea precedentă), Ion Iliescu (20,2% comparativ cu 19,4% anterior) şi Liviu Dragnea (18,4%, comparativ cu 20% la sfârşitul lunii mai).

Restul actorilor măsuraţi înregistrează procente reduse: Vasile Blaga – 13,5% comparativ cu 15% în mai şi Elena Udrea – 13,1% comparativ cu 14% la finalul lunii mai, Dan Diaconescu - 11, 4% comparativ cu 12,2% luna trecută.

Sondajul ”Barometrul de opinie publică – Adevărul despre România” a fost realizat de INSCOP Research la comanda Adevărul. Sondajul a fost realizat în perioada 12 – 21 iulie 2013, pe un eșantion de 1050 persoane și este reprezentativ pentru populația României de 18 ani și peste 18 ani.Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3%, la un grad de încredere de 95%.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ